Plastično je fantastično

ponedjeljak, 03.02.2014.

Izjava dana: Doći će do velikih promjena u sustavu plastične ambalaže



Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović godinu i pol nakon preuzimanja ministarske funkcije dao je intervju Poslovnom dnevniku gdje govori o svom dosadašnjem radu, izazovima koji mu predstoje, te najavljuje ozbiljne promjene u sustavu gospodarenja otpadom. Plastičarima su svakako najzanimljivije najave promjena u sustavu plastične ambalaže.


Hoće li se nešto mijenjati sa sustavom plastičnom ambalažom?

Doći će do velikih promjena, no građani ih barem isprva neće osjetiti. Dakle, zadržat ćemo povratnu naknadu od 50 lipa, jer smatramo da se ona pokazala kao dobar motivator za reciklažu. No, ono što je dosad bilo nakaradno bila je iznimno niska cijena po kojoj je Fond vraćenu ambalažu, naročito plastičnu, prodavao tvrtkama koje su je kasnije obrađivale. Tu ćemo u novoj godini uvesti novu formulu izračuna cijene, vezanu za cijenu na međunarodnim burzama. Dugoročno, želimo povećati prihode Fonda, pa će se stvoriti i uvjeti za smanjenje naknade za zbrinjavanje koja je opterećenje realnom gospodarstvu. Ukratko, svi će biti na dobitku.

Svi osim onih koji su dosad ambalažu kupovali po preniskoj cijeni...

To će sigurno biti svojevrstan cjenovni udar na oporabitelje i pojedince koji su dosad na lošem poslovanju fonda ostvarivali ekstraprofite. No, to je naš stav i tu nema nikakvih dogovora i trulih kompromisa. To je bio moj stav od početka, no nažalost, promjenu sustava nije moguće provesti preko noći. Trebalo je nešto vremena da stvorimo regulatorni okvir oko kojeg ćemo izgraditi novi model temeljen na tržišnim osnovama.


Intervjuirao: Marko Biočina
Foto: Borna Filić / PIXSELL



Izvor:
Poslovni dnevnik:
'Više neću dopustiti ekstraprofite na plastičnoj ambalaži'




- 18:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #