Plastično je fantastično

utorak, 04.02.2014.

Ah ti političari

Britanski političari, članovi parlamentarnog odbora nezadovoljni su vladom Velike Britanije i Ministarstvom okoliša, hrane i ruralnog razvoja) (Department of Environment, Food and Rural Affairs - DEFRA) zbog sporosti u uvođenju naknada na jednokratne plastične vrećice. Prema njihovom mišljenju, bržim uvođenjem naknada istovremeno bi se brže postigle značajne koristi za okoliš.

Kako su objavili u svom očitovanju: Zadovoljni smo što je odbor prihvatio prijedlog uvođenja naknada na jednokratne plastične vrećice koje se dijele u supermarketima i većim trgovinama prehrambenih proizvoda, ali istovremeno smo razočarani da naplata neće započeti do
2015. godine. Preporučili smo uvođenje naknada ranije.


Prema analizi koju su stručne službe Vlade sačinile, procjenjuje se da je 2012. godine u britanskim supermarketima podijeljeno 8 milijardi jednokratnih plastičnih vrećica. To bi bilo prosječno oko 120 vrećica po glavi stanovnika. Upravo stoga članovi britanskog Parlamenta prosvjeduju, jer je u Engleskoj od 2010. godine došlo do značajnog porasta potrošnje tih vrećica, a poznato je da je u Irskoj, kad je 2002. godine uvedena naknada, potrošnja tih vrećica značajno pala.

U Sjevernoj Irskoj je naknada uvedena u travnju 2013. godine i već sada se bilježi pad potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica od 76 % u odnosu na potrošnju od prije dvije godine.

Članovi britanskog parlamentarnog Odbora za okoliš, hranu i ruralne poslove smatraju da bi smanjenjem potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica postigli vrlo velike zadovoljavajuće rezultate: značajno smanjenje i otpada i utjecaja na okoliš - s vrlo malo napora. Upravo zbog toga se preporuča ranije uvođenje naknada. Također, smatraju da bi potpuno razgradljive plastične vrećice trebala biti izuzete od naplate bilo kakvih naknada.

Eto tako razmišljaju političari, članovi odbora, uopće ne uzimajući u obzir poznate rezultate koje je napravilo Ministarstvo zaštite okoliša Velike Britanije u svojoj stručnoj i znanstvenoj javnosti dobro poznatoj studiji iz 2006. "Life cycle assessment of supermarket carrier bags", a o čemu je već pisano na ovom blogu još u počecima, u postu "Analiza životnog ciklusa potrošačkih vrećica", u kojoj je nedvosmisleno utvrđeno da su najekološkije vrećice upravo jednokratne plastične vrećice.

Tako je to i u svijetu, ne samo kod nas - struka i znanost jedno, političari, iz tko zna kojih razloga, drugo. Tko pobjeđuje, poznato je.



Izvori:
Plastics News:
British officials critical of slow bag tax introduction
Animated flags




- 15:14 - Komentari (5) - Isprintaj - #