Plastično je fantastično

srijeda, 05.02.2014.

Seksi igračke sigurne za upotrebu

Kao što je poznato, gotovo sve seksi igračke izrađene su od raznih vrsta plastike. Ima ih svakakvih - mekanih, tvrdih, rastezljivih, savitljivih i kakvih sve ne. Takve su i dječje igračke.

Da bi sve te igračke bile mekane i podatne za igru, plastici od koje se izrađuju, a najčešće je to poli(vinil-klorid) (PVC), dodaju se ftalati - najčešće diisononyl phthalate (DINP) i diisodecyl phthalate (DIDP).

Europska agencija za kemikalije (European Chemicals Agency (ECHA) napravila je na zahtjev Europske komisije reviziju procjene utjecaja određenih ftalata koji se koriste u plastičnim proizvodima široke potrošnje kao što su dječje igračke, ali i igračke za odrasle. Prema novoj procjeni objavljenoj u izvještaju na 369 stranica zaključeno je da "nema neprihvatljivog rizika koji bi bio prisutan kod korištenja plastičnih proizvoda s DINP i DIDP ftalatima, a koje mogu doći u usta korisnika".

Također, zaključeno je da ne postoji rizik kod dječjih igračaka te nema potrebe poduzimati daljnje aktivnosti kako bi se smanjila izloženost djece navedenim ftalatima. Što se odraslih tiče, rezultati bio-monitoringa potvrđuju da izloženost navedenim ftalatima iz hrane i najbližeg okruženja nije značajna, a u slučaju izloženosti preko kože, ne očekuju se nikakvi rizici za odrasle niti za razvoj fetusa kod trudnica. I na kraju, rezultati procjene potvrdili su da nema nikakvog rizika pri rukovanju niti je potrebno smanjiti korištenje seksi igračaka ne bi li se smanjila izloženost.

Dakle, temeljem nalaza procjene i prema zaključku Komisije, milijuni Europljana mogu biti sigurni u svakodnevnom korištenju plastičnih proizvoda od PVC-a u koje su radi omekšavanja dodani ftalati DINP i DIDP.


Fotografija (iz objektivnih razloga) na sljedećem LINKU. Samo 18+.



Izvori:
ECHA’s activities on restrictions – European Commission’s requests
ECHA Consultations on draft review report
ECHA Evaluation of new scientific evidence concerning DINP and DIDP
Wikipedia
Plastics and Rubber Weekly: Phthalates safe for use in all types of toys
Animated flags




- 14:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #