Plastično je fantastično

četvrtak, 06.02.2014.

Kalifornija ponovno u napadu na vrećice

Ovo je deveti puta da kalifornijski zakonodavci, putem senata savezne države Kalifornije, planiraju usvojiti jedinstvenu odluku o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica na cijelom području savezne države te bi time Kalifornija postala prva savezna država Sjedinjenih Američkih Država koja je na cijelom svom teritoriju uvela jedinstveni propis kojim se zabranjuju jednokratne plastične vrećice.

Neumorni protivnik jednokratnih plastičnih vrećica senator Alex Padilla, demokratski predstavnik Pacoima, gradića iz neposredne okolice Los Angelesa 24. siječnja 2014. ponovno je predložio usvajanje uredbe. Ovaj puta, prijedlog uredbe nadopunjen je prijedlogom mjera kojima bi se prikupila sredstva (oko 2 milijuna US $), a ta sredstva bi se iskoristila za proizvođače plastičnih vrećica koji bi izgubili posao te za zbrinjavanje radnika koji su ostali bez posla zbog zatvaranja proizvodnji jednokratnih plastičnih vrećica.

Uredba predviđa da bi se od 1. srpnja 2015. plaćala naknada od 10 US $ centi (oko 56 lipa) na svaku višekratnu plastičnu vrećicu i papirnati vrećicu izrađenu iz recikliranog papira, a jednokratne vrećice bile bi u cijeloj državi zabranjene. "Višekratne vrećice" definiraju se kao vrećice koje se mogu koristiti najmanje 125 puta i napravljene su od najmanje 25 % reciklirane plastike (u početku), a taj postotak učešća reciklata treba rasti do 40 %. Uredba bi se primjenjivala u svim maloprodajnim trgovinama, trgovačkim lancima i supermarketima, a do 1. siječnja 2016. djelokrug uredbe proširio bi se i na apoteke i trgovine pićem.

Prvi puta je prijedlog za zabranu na razini cijele savezne države Kalifornije (prijedlog zakona AB 1998) podnesen 2010. godine i isti nije dobio potrebnu većinu od 21 glasa da bi bio prihvaćen na razini cijele savezne države Kalifornije. Drugi puta glasalo se o prijedlogu SB 405 senatora Alexa Padille. Glasanjem u senatskom odboru 31. svibnja 2013., prijedlog je s 18 naprema 17 glasova podržan, ali ipak nije prošao jer nije dobio potrebnih 21 glas kako bi bio prihvaćen. Nedostajala su "samo" tri glasa, a opoziciju prijedlogu predvodili su demokratski senatori Kevin deLeon (Los Angeles) i Ricado Lara (Bell Gardens).

UPADNICA:
Pogledajte dragi čitatelju kako se u razvijenoj demokraciji, bez obzira na predmet, iz iste stranke čuju različita mišljenja, zastupaju se različiti interesi i u konačnici, ne podržavaju prijedlozi svog stranačkog kolege. Možete li to zamisliti kod nas u ovim i ovakvim uvjetima stranačke stege.


Naravno, Američko udruženje za promicanje vrećica (American Progressive Bag Alliance (APBA) neće se lako predati. Predsjednik ove udruge Mark Daniels izjavio je: "Nema šanse da proizvođači plastičnih vrećica podrže ovaj kompromisni dogovor kojem bi se priključio senator Kevin deLeon (koji je prošli puta glasao protiv uredbe) i kao udruženje ostajemo snažno protiv bilo kakvog ograničenja i zabrana proizvoda koji je 100 % reciklabilan, proizvoda koji je proizveden od strane naših radnika (uključujući i 2000 žitelja Kalifornije). Ovo je još jedno uništavanje radnih mjesta, pljačka od strane velikih trgovačkih lanaca zakrivena u veo zaštite okoliša. Proizvođači vrećica spremni su sa svim zainteresiranim stranama sudjelovati u iznalaženju svima prihvatljivih rješenja koja su okolišno odgovorna i koja će zaštititi radna mjesta. Međutim, ovaj prijedlog savezne uredbe u potpunosti je promašio smisao koji zagovara".

UPADNICA:
U prethodnom odlomku posebno sam istaknuo riječi g. Danielsa koje su, rekao bih univerzalne. Ovo su teze koje zastupaju i hrvatski proizvođači plastičnih vrećica. Ali, uskoro o tome više na stranicama ovog bloga.







Inače, trenutno je u Kaliforniji u 80 jedinica lokalne uprave od njih ukupno 540 (58 okruga, 22 grada i 460 mjesta s oko 38 milijuna stanovnika) na snazi zabrana jednokratnih plastičnih vrećica.









Izvori:
Plastics News:
California tries bag ban, again
Wikipedia: California
Animated flags







- 15:36 - Komentari (4) - Isprintaj - #