Plastično je fantastično

subota, 08.02.2014.

Baltimore odbio uvođenje naknade na vrećice


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 60



Baltimore, najveći grad savezne države Maryland ima na snazi mjere za smanjivanje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica koje predviđaju da se plastične vrećice u trgovinama daju kupcu na njegov izričiti zahtjev, međutim ta se mjera na veliko ignorira i ne provodi se. Gradski ured za održivost ocjenjuje da je ova mjera "neuspješna" te se razmatra naknada od 25 $ centi kao kompromisno rješenje ili zabrana, ali ovaj prijedlog naišao je na veliki otpor trgovaca i proizvođača vrećica.

Stoga je gradski vijećnik Brandon Scott predložio da se u svim trgovinama naplaćuje 10 $ centi (niže od predlaganih 25) te da trgovina za sebe zadržava 2 $ centa po vrećici.

Diskusija o ovom prijedlogu predviđena za 2. srpnja 2013. je otkazana jer je i ovaj prijedlog je naišao na snažno protivljenje udruženja trgovaca i udruženja distributera hrane te gradskog Savjeta za politiku hrane.

Gradsko vijeće 27. siječnja 2014. - održalo je odgođenu raspravu i glasovanje o prijedlogu gradskog vijećnika Brandona Scotta o uvođenju naknade od 10 $ centi (oko 56 lipa) na sve plastične i papirnate trgovačke vrećice. Prijedlog je s 9 naprema 6 glasova odbijen te se u ovom gradu neće naplaćivati naknada na vrećice do daljnjeg. Osnovni razlog neprihvaćanja prijedloga uvođenja naknada bio je zaštita malih i srednjih proizvođača.



Izvori podataka:
Plastic News:
Summer of 2013 a busy time for plastic bag bans
The Baltimore Sun: City Council votes down 10-cent bag fee




- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #