Plastično je fantastično

nedjelja, 09.02.2014.

Nered u Engleskoj prije uvođenja naknade na vrećice

Velika Britanija različito pristupa problemu plastičnih vrećica. Sjeverna Irska, Škotska i Vels imaju uvedene naknade na jednokratne plastične vrećice. Vels je 2011. godine uveo naknadu od 5 Ł penija (oko 46 lipa). Ista naknada je uvedena i u Sjevernoj Irskoj, ali od početka 2013. godine. Škotska je naknadu od 5 Ł penija (oko 46 lipa) uvela od listopada 2013.

Još je jedino u Engleskoj, najvećem i najmnogoljudnijem dijelu Velike Britanije (56,1 milijuna od ukupno procijenjenih 62,3 u cijeloj Velikoj Britaniji) - to pitanje ostalo neriješeno.

Prošle godine je zamjenik premijera Nick Clegg najavio da će u Engleskoj biti uvedene naknade na jednokratne plastične vrećice, ali tek nakon izbora 2015. godine.

Međutim, međustranački odbor za okoliš u Britanskom parlamentu zaključio je da po tom pitanju - uvođenju naknada na jednokratne plastične vrećice u Engleskoj, vlada "kompletan nered" te da se "nepotrebno komplicira". Parlamentarci se u svom izvještaju pozivaju na rezultate ostvarene u Sjevernoj Irskoj i Velsu gdje je uvođenjem naknada postignuto značajno smanjenje utjecaja plastičnih vrećica na okoliš. Prema brojkama koje navode u svom izvještaju, u Engleskoj se godišnje potroši 8 milijardi plastičnih vrećica godišnje.

U čemu oni vide "kompletan nered" i "nepotrebno kompliciranje". Naime, prijedlog uvođenja naknada na jednokratne plastične vrećice u Engleskoj, kojeg je pripremilo Ministarstvo okoliša, hrane i ruralnog razvoja (Department for Environment Food & Rural Affairs - DEFRA) ima nekoliko izuzetaka. Naknada od 5 Ł penija (oko 46 lipa) naplaćivala bi se samo u supermarketima i velikim trgovačkim lancima, dok bi se u malim trgovinama i dalje jednokratne plastične vrećice mogle dijeliti besplatno. DEFRA ovaj izuzetak obrazlaže da naknada ne bi smjela ugrožavati male proizvođače plastičnih vrećica. Također, DEFRA ne planira uvođenje naknade na biorazgradljive plastične vrećice, višekratne plastične vrećice i papirnate vrećice.

Članovi parlamentarnog odbora za okoliš smatraju da se u svim trgovinama mora naplaćivati naknada ukoliko se žele postići rezultati u smanjenju potrošnje i pozivaju se na iskustva Irske (od 2002. kada je Irska prva uvela naknadu, potrošnja je pala za 90 %), Sjeverne Irske (koja je u 2013. smanjila potrošnju za 80 %) i Velsa (gdje je u pojedinim sektorima potrošnja smanjena za 96 %). Naplata u jednim trgovinama, a u drugima ne, samo bi zbunjivala potrošače.

Također, članovi parlamentarnog odbora za okoliš ne slažu se s izuzimanjem naplate na papirnate vrećice, jer će to poslati pogrešnu sliku i oslabiti poruku da potrošači trebaju reciklirati plastiku. I na kraju, ne slažu se s izuzimanjem biorazgradljivih vrećica jer te vrećice "nisu zelene kako se prikazuju". Izuzimanje biorazgradljivih plastičnih vrećica iz sustava naplate naknada bilo bi "katastrofalno" jer biorazgradljivi materijal jednako predstavlja opasnost za životinje sve dok se ne razgrade.

Međutim, oglasilo se i britansko Udruženje ambalažera i proizvođača folija (Packaging and Films Association PAFA) koje tvrdi da se u kampanji protiv jednokratnih plastičnih vrećica koriste krivi i neprovjereni podaci.

PAFA podržava napore parlamentarnog međustranačkog odbora za okoliš da se dodatno istraže stvarni utjecaji naknada na vrećice na ponašanje potrošača, kao što je bacanje smeća, ali je vrlo razočarana da se koriste brojke o otpadu i utjecaju plastičnih vrećica na količinu otpada, što utječe na negativan i krivi stav potrošača prema vrećicama.

Jedan od očitih primjera olako izrečenih podataka je da će efekt od smanjenja potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica biti jednak kao da je 1,7 do 2,7 milijuna automobila manje na britanskim cestama. Predsjednica odbora Joan Walley ukazala je na ovu netočnost te je Ministarstvo (DEFRA) naknadno ispravilo te brojke na 32000 do 43000 automobila. Kako je rekla predsjednica odbora Joan Walley "Već je postalo sasvim uobičajeno da vladini ministri ne znaju cijenu mlijeka u trgovinama, pa kako onda od njih očekivati odgovornost da točno izračunaju smanjenje ugljikovog traga zbog uvođenja naplate jednokratnih plastičnih vrećica."



Izvori:
BBC News:
Plastic bag charge a 'complete mess'
www.parliament.uk: Keep the carrier bag charge simple - MPs tell Government
Environmental Audit Committee: Plastics Bags
Plastics and rubber weekly: Bag tax data deeply flawed, says Pafa




- 23:43 - Komentari (1) - Isprintaj - #