Plastično je fantastično

ponedjeljak, 10.02.2014.

Plastične vrećice u centru pažnje



Američki Forum za raspravu o zakonskim prijedlozima sačinio je analizu posljednjih zakonskih prijedloga širom Sjedinjenih Američkih Država kojima se predlažu uvođenje zabrana ili nameta na jednokratne plastične vrećice.

Zaključci su zanimljivi i upozoravajući i za naše prilike.



Brojni gradovi i okruzi SAD-a ovih se dana susreću s pitanjima koje nameću razne udruge za zaštitu okoliša o provođenju komunalne politike, politike postupanja s otpadom, a tu se u prvi plan ističe postupanja s plastičnim vrećicama. Pokret protiv vrećica je u porastu, a naglašava se da je rješenje pitanja vrećica rješenje problema s otpadom. Na žalost rasipaju vrijeme i zanimanje javnosti, umjesto da sebi i lokalnoj upravi postavljaju pitanja o suštinskim problemima zaštite okoliša kao što je obnovljiva energija.

I javnost misli da postupa zeleno ako daje suglasnost da se obične plastične vrećice koje se svakodnevno koriste u trgovinama, zabranjuju ili uvode nameti na njih.

Od Kalifornije na zapadnoj obali do Rhode Islanda na istočnoj obali, lokalne uprave razmatraju ili su već usvojile uredbe kojima zabranjuju jednokratne plastične vrećice ili uvode namete na njih koje potrošači trebaju plaćati na blagajnama trgovina prilikom kupovina.

Razlozi koji se javnosti prezentiraju za takva ograničenja potrošnje ovog uobičajenog i svakodnevnog proizvoda su brojni, ali najčešće se spominje da te vrećice nisu reciklabilne (bezočna laž), da se za proizvodnju istih troše znatna prirodna bogatstva i resursi (što također nije istina, niti se uopće ne uspoređuju s trošenjem prirodnih resursa u proizvodnjama proizvoda od alternativnih materijala), a kao najveću krivicu jednokratnim plastičnim vrećicama nameće se doprinos povećanju smeća (što je još jedno pogrešno shvaćanje).

Istina je da su potrošačke plastične vrećice 100 % reciklabilne. Brojne su trgovine širom Sjedinjenih Američkih Država ispred kojih su posebne košare za prikupljanje iskorištenih vrećica odakle ih skupljaju proizvođači vrećica, recikliraju i ponovno od njih proizvode plastične vrećice i drugu plastičnu ambalažu.

Plastične vrećice su upravo pravi ekološki izbor ukoliko ih potrošač odabere na blagajnama trgovina i trgovačkih lanaca jer je najveći dio tih vrećica proizveden od polietilena visoke gustoće (PE-HD), a koji se dobiva u visokosofisticiranim tehnološkim procesima polimerizacije iz etilena, sastavnog dijela prirodnog plina koji bi inače, ako se ne izdvoji i pretvori u plastiku izgorio na plamenicima ili u rasplinjačima. Ne proizvodi se iz nafte (mada može također iz etilena dobivenog kao nusprodukt destilacije u refinerijskim procesima) jer su ti procesi nešto skuplji. Treba također naglasiti da plastične vrećice čine manje od 0,5 % u komunalnom otpadu na odlagalištima, što potvrđuju podaci američkog Ministarstva zaštite okoliša (Environmental Protection Agency - EPA).

No u čemu je onda stvar? Brojni gradovi naglašavaju troškove čišćenja plastičnih vrećica s ulica što bi bilo izbjegnuto ukoliko bi ih bilo manje u potrošnji, a što je uvjerljiv argument u raspravama o zabranama ili uvođenju naknada s ciljem ograničenja potrošnje.

Međutim, prema izvještaju iz prosinca 2013. kojeg je sačinio dr. Sterling Burnett iz Nacionalnog centra za političke analize (National Center for Policy Analysis - NCPA) i u kojem je analizirao proračune velikog broja lokalnih samouprava u kojima su uvedene zabrane uključujući i gradove San Francisco, San Jose, okrug Los Angelesa u Kaliforniji, Washington D.C., Brownsville i Austin u Teksasu. Dr. Burnett je zaključio da "nema dokaza da su smanjeni troškovi za čišćenje koji bi se povezali sa smanjenim korištenjem plastičnih vrećica".

Zaključak istraživanja dr. Burnetta je sljedeći:

"U gradovima u kojima je uvedena zabrana plastičnih vrećica ili naknada na njih, postoje vrlo malo dokaza da su te zabrane ili oporezivanja dovela do smanjenja troškova zbrinjavanja otpada ili uštede na tome. Onaj koji to tvrdi morati će javnosti podastrijeti jasne dokaze o tome, ali zagovornici zabrana su to rijetko pokušavali učiniti, a kada jesu, ti su dokazi bili vrlo upitni".

Ipak, unatoč dokazima da nema ušteda, zagovornici zaštite okoliša ne posustaju u svojim naporima. Svakog dana dolaze vijesti iz raznih krajeva o uvođenjima zabrana ili nameta. Srećom, zdrav razum javnosti, unatoč zakonodavcima, najčešće prevladava.

Najsvježiji primjer je grada Balitimora u saveznoj državi Maryland (o čemu je već pisano na blogu prekjučer u postu "Baltimore odbio uvođenje naknade na vrećice") gdje je gradsko vijeće glasalo protiv uvođenja naknada od 10 US $ centi (oko 56 lipa) s obrazloženjem da bi to bilo povećanje troškova i građanstvu i lokalnom gospodarstvu.

Ipak, prisutni su i drugačiji primjeri kao što je primjer savezne države Kalifornije gdje su predlaže uvođenje jedinstvene uredbe o zabrani plastičnih vrećica na području cijele savezne države, a sve u ime zaštite okoliša - unatoč svim dokazima koji opovrgavaju navode zagovornika zabrana, kao npr. da će takva zabrana samo dodatno opteretiti stanovnike ove "zlatne države", a i šire. I o slučaju prijedloga u Kaliforniji pisano je na ovom, blogu prije nekoliko dana u postu: "Kalifornija ponovno u napadu na vrećice".

Unatoč kompromisnom prijedlogu uredbe (prijedlog državne uredbe SB 207) i dalje zagovornici uvođenja uredbe o zabrani prikrivaju istaknuti da se tom uredbom zabranjuju plastične vrećice koje su 100 % reciklabilne, i koje svojim poštenim radom proizvodi više od 2000 stanovnika Kalifornije. Posljedica ove uredbe biti će da se jednokratne plastične vrećice zamjenjuju s višekratnim plastičnim vrećicama koje su 5 puta deblje, dakle u ime zaštite okoliša tjera se ljude da koriste deblje plastične vrećice jer je to navodno bolje za okoliš.

Bez obzira gdje se nalazili, zabrana ili namet na jednokratne plastične vrećice mogu postati aktualne u vašem susjedstvu ili kod vas. Zapamtite prethodno iznesene dokaze i odbacite bilo koje mjere koje zabranjuju plastične vrećice, jer ugrožavaju radna mjesta i usmjerene su direktno protiv pojedinog proizvoda i određene industrije, a nisu nimalo ekološke kako se žele prikazati.



Izvori:
American Legislator:
Sights are set on Plastic Bags
NCPA Policy Report 535: Do Bans on Plastic Grocery Bags Save Cities Money?
Animated flags





- 23:32 - Komentari (2) - Isprintaj - #