Plastično je fantastično

srijeda, 12.02.2014.

Na marginama Plastičnog foto natječaja koji to nije - Plastik

Fly polystyrene, fly














Na gornjim fotografijama prikazani su ukrasni modeli aviona i oblaka izrađeni od pjenećeg polistrirena (PS-E), donedavno se koristio naziv ekspandirajući ili ekspandirani polistiren (EPS), a široj javnosti poznatiji po komercijalnom nazivu stiropor.

Stiropor je savršen kao izolacijski materijal, bilo kao toplinska ili zvučna izolacija. Proizvodi se iz malih granula polistirena (PS) koje su nalik riži. Granulat polistirena dobiva se u tehnološkom procesu polimerizacije stirena koji je jedan od proizvoda nafte.

U predekspanderu granule polistirena pomoću pare ekspandiraju povećavajući svoj volumen 20 do 40 puta. Iz predekspandera izlaze granule ekspandiranog polistirena ili stiropora ("kokice") koje su određene prostorne težine i veličine. Iz predekspandera „kokice“ se puhalima transportiraju u pneumatskom sustavu u silose. Nakon toga „kokice“ se ispuštaju u posebne blok forme gdje se pod velikom količinom pare suzbiju i tako nastaje blok određene težine i veličine u zavisnosti od veličine blok forme.

Blokovi su obično 0,5-1 m3, a mogu biti i veći ovisno o veličini blok forme. Ploče se režu na debljine od 10 do 80 mm pa zavisno o željama kupaca mogu i biti deblje.

Postoji nekoliko vrsta tlačne tvrdoće stiropora, a svaki ima svoju namjenu. EPS 50 za pakiranja i zaštitu lomljivih proizvoda, EPS 70 za izolaciju zidova, EPS 100 i 150 za izolaciju podova. Stiropor služi u različite svrhe od izolacije (ploče), ambalaže (zaštitne i one za pakiranje) do uljepšavanja okućnica ili pročelja kuća lajsnama ili različitim oblicima, natpisi na pročeljima ili interijerima, itd.



Autor: Plastik




- 22:16 - Komentari (3) - Isprintaj - #