Plastično je fantastično

četvrtak, 20.02.2014.

Plastika omogućava novi vanjski i unutarnji dizajn automobila


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 62



Kao što je već nekoliko puta pisano na ovom blogu, plastika sa svojim poboljšanim karakteristikama, a svakako zbog svoje male težine, omogućava sve širu upotrebu na području automobilizma. Bilo za vanjske dijelove, bilo za unutrašnjost kod koje je plastika i reciklirana plastika odavno preuzela primat.



Područje primjene plastike sve više se širi i na rasvjetu kod automobila. Posve drugačiji koncept i dizajn prednjeg svjetla omogućava originalni izgled najnovijeg modela fordovog kamioneta F-150. Oko klasičnog prednjeg svjetla najvećim dijelom izrađenog od polikarbonata ugrađena je svjetleća cijev od akrilne plastike u narančastoj boji koja služi kao pokazivač smjera. (na slici desno)



Drugo područje, koje je već odavno preuzela plastika je unutrašnjost automobila. Najčešće je to PVC (konzole, prednju ploču, police i pretince) i reciklirani PET (za oblaganje sjedišta i ostale obloge). A sada se tu u novom Chrysleru 200 Sedan priključuje i sasvim novi koncept mjenjača - umjesto uobičajene ručice ugrađen je okrugli plastični birač brzina. Osim toga, unutrašnjost ovog novog Chryslera, koji će se na tržištu pojaviti 2015. godine, karakterizira odličan spoj prirodnih materijala i plastike. Ovdje su iskorištene tanke drvene trake - furnir radi bolje estetike prednje ploče. (na slici dolje)







Izvori:
Plastics News:
Ford's F-150 gets new look thanks to plastics
Plastics News: Plastics assist designers with Chrysler 200 interior





- 23:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #