Plastično je fantastično

nedjelja, 23.02.2014.

Plastika je prevrijedna da bi bila otpad

Kako to pametno rade u Belgiji 2



Da se u Belgiji sistematski i pametno radi s plastikom i plastičnom otpadom već je pisano na ovom blogu u postu "Kako to pametno rade u Belgiji". Evo nam još jednog primjera kako se pametno radi i na koji bi se i mi trebali ugledati.


Plastičarska i tekstilna industrija u suradnji s kompanijama koje se bave otpadom u belgijskoj pokrajini Flandriji, objavili su zajedničku web stranicu www.werecycle.be putem koje informiraju javnost o inicijativi da se u Belgiji vodi računa o recikliranju svakodnevnih iskorištenih plastičnih i gumenih proizvoda te daje konkretne upute što i gdje se može reciklirati.



Projekt CORE - Controlled Recycling (kontrolirano recikliranje) iniciran je u rujnu 2013. godine kao zajednički projekt belgijske tekstilne industrije (Centexbel), plastičarske industrije (Federplast.be i Flanders’ PlasticVision) i sektora koji se bavi upravljanjem otpadom (Febem) s namjerom da otpad iz jedne industrije postane vrijedna sirovina drugoj industriji. Ostvarenje tog cilja je dio tekuće tranzicije belgijskog društva ka održivom razvoju i kružnoj ekonomiji. Projekt je u planu provoditi 3 godine, a dobio je i financijsku potporu flamanskih vlasti.

U sklopu CORE projekta, na upravo završenom auto i moto sajmu i Briselu, prezentirane su mogućnosti recikliranja plastike koja se koristi u auto industriji i korištenja reciklirane plastike u proizvodnji automobila. Preko 600 000 posjetitelja tog sajma na izložbenom štandu organizacije Febelauto imalo je priliku vidjeti kako se od reciklata dobivenog od polipropilenskih (PP) dijelova iz automobila i automobilskog motora izrađuju posudice, police i drugi dijelovi unutrašnjosti automobila. Reciklirani polipropilen dobiven je od belgijsko - francuske kompanije Galloo koja se bavi recikliranjem otpadne plastike iz automobila.

Febelauto je samo jedna od brojnih organizacija u Belgiji koje su aktivne na području oporabe svakodnevnih plastičnih i gumenih proizvoda. Upravo preko novoosnovane web stranice www.werecycle.be, partneri CORE projekta daju jednostavan pristup svim tim inicijativama. Nakon što je promovirano recikliranje plastičnih dijelova iz automobila, nastavlja se sa sljedećom akcijom "Recikliranje plastike u građevinarstvu" te će biti organizirani seminari gdje će se prezentirati zatvoreni krug primjene plastike u građevinarstvu, odnosno, kako iskorištenu plastiku iz građevinskog sektora i starih gradnji reciklirati i ponovno iskoristiti u novogradnjama.


Prikaz sa www.werecycle.be što se može iz našeg svakodnevnog okruženja reciklirati i što se može izraditi od recikliranog materijala, a na web stranici je interaktivni prikaz koji za svaku točku daje podatke i kome se obratiti za recikliranje u Belgiji.






Jedna od prvih aktivnosti belgijskog udruženja plastičarske industrije - Federplast.be bila je vrlo zanimljiva akcija u srpnju 2013. godine u predgrađu Brisela na zgradi izgrađenoj 1968. godine, na kojoj su postavljeni tada prvi u Belgiji PVC prozori.










Ti su prozori koji su potpuno zadovoljavajuće "odradili" 45 godina, zamijenjeni novima, a stari prozori su nakon toliko dugog korištenja (još uvijek u dobrom stanju što se plastičnih dijelova tiče, ali imali su jednostruka stakla, što se više uštede energije više ne koristi) - reciklirani ponovno u nove prozorske okvire.








Novinarima i gostima prezentiran je cijeli "zatvoreni krug" od skidanja, rastavljanja, mljevenja i izrade reciklata te izrade nove PVC plastične stolarije.













Na desnoj slici, prijemno skladište kompanije koja se bavi recikliranjem PVC stolarije, bisnis koji se nakon prvotne prezentacije počeo prilično dobro razvijati u Belgiji.











Izvori:
CORE Business
- Plastics are too valuable to become waste
Federplast - 45 year old PVC windows start their 2nd life in Brussels
Animated flags




- 23:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #