Plastično je fantastično

ponedjeljak, 17.03.2014.

Ponovno naplaćuju vrećice?



U šoping centrima više nema besplatne ambalaže.

Vrećica s logom trgovca prema starom Zakonu, bila je promidžbeni materijal koji se nije smio naplatiti. U nacrtu novog Zakona zabrane nema.

Piše: Ana Trgovac



Ne želim hodati gradom i reklamirati neki trgovački centar. Iako je sve preskupo, a još da ja njima platim to što ih reklamiram, ogorčeni su mnogi potrošači nakon što su saznali da u nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti potrošača više nema zabrane prodaje vrećica s logom.

U članku 14 starog Zakona o zaštiti potrošača stajala je takva zabrana.

Vrećice i torbe koje služe za nošenje kupljenih proizvoda i imaju u cijelosti ili djelomično logotip, znak / ili naziv proizvođača ili trgovca smatraju se promidžbenim materijalom. Takvu ambalažu trgovac ne smije naplatiti, stajalo je u još važećem Zakonu. Trgovci su često zaobilazili tu odredbu vješto prodajući vrećice koje, doduše, nisu imale logo, ali su boje jako asocirale na njega.

No u nacrtu novog Zakona, koji bi u Saboru trebali izglasati idućeg tjedna, zabrane isticanja loga na vrećicama, a potom i naplaćivanje takvih vrećica, više nema. Zapelo je to za oko običnim građanima koji su vidjeli nacrt.

"Nejasno je zašto je ispuštena odredba o zabrani naplate vrećica koje na sebi imaju otisnut logotip. Takva odredba bi svakako trebala ostati" - pisali su predlagatelju Zakona, Ministarstvu gospodarstva.

To su primijetili i stručnjaci iz Udruge za zaštitu potrošača. Upozorili su Ministarstvo da se u novi Zakon vrati odredba. Iako Zakon još nije izglasan, čini se da ćemo ubuduće plaćati i reklame trgovaca.

"Predlagatelj ne prihvaća prijedlog jer se plastične vrećice u skladu s Direktivom o ambalaži i ambalažnom otpadu smatraju ambalažom, a države članice dužne su provoditi politiku za smanjenje njihove upotrebe radi sprečavanja negativnih utjecaja na okoliš" - odgovorili su iz Ministarstva.

Osječki Potrošački forum jedna je od udruga koje su bile zbunjene izostankom zabrane.

"Pitali smo hoće li se vrećice s logom trgovaca ubuduće moći naplaćivati, kao što je to praksa i u drugim europskim zemljama. Ne znamo hoće li na kraju ipak vratiti zabranu ili ne. Treba pričekati da se Zakon donese", rekla je mag. iur. Dunja Mak iz Potrošačkog foruma.

Plastične vrećice, osim za budžet veliki su problem i za okoliš, ona najtanja razgrađuje se oko 100 godina. Samo u Europi svake godine na otpadu ih završi 8 milijardi. Stoga Europska komisija planira potpuno zabraniti najtanje plastične vrećice do 2020. godine.



Izvor: 24sata


- 15:56 - Komentari (10) - Isprintaj - #