Plastično je fantastično

četvrtak, 27.03.2014.

Do 10 % biorazgradive plastike ne šteti sustavu recikliranja plastike


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 68



Najnovije istraživanje koje je provedeno pod okriljem Europskog udruženja bioplastičara (European Bioplastics), proveli su nezavisni stručnjaci njemačkog Instituta za bioplastiku i biokompozite (Institute for Bioplastics and Biocomposites) Sveučilišta u Hannoveru, u suradnji s talijanskom Udruženjem ambalažera (Italian National Packaging Consortium - CONAI) i tvrtkom BIOTEC. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj kompostabilne otpadne plastike na kvalitetu reciklata klasične plastike odnosno na kvalitetu sustava recikliranja. Utvrđeno je da do 10 % kompostabilne plastike u prikupljenoj količini klasične (nerazgradljive) otpadne plastike neće imati lošega utjecaja na kvalitetu reciklata. Odnosno, utjecaj na kvalitetu može biti zanemarivo mali.

Bioizvorna plastika, koja nastaje iz uzgojina i klasična fosilna plastika su plastike istih karakteristika, mada su različitog sirovinskog porijekla. Međutim, sam tehnološki proces dobivanja plastike, nakon što se dobije bazna sirovina monomer - u potpunosti je jednak, i za bioizvornu i za fosilnu plastiku.

Kompostabilna plastika je plastika je proizvedena na način da se razgrađuje samo pod određenim uvjetima (vlaga, temperatura, prisutnost kisika na posebno uređenim odlagalištima) i takva se plastika treba prikupljati odvojeno od ostale nerazgradljive plastike.

U slučaju da se kompostabilna plastika pomiješa s nerazgradivom plastikom, današnje tehnologije koje se koriste za sortiranje, mogu obaviti odvajanje, ali uz određeni ostatak , ne u potpunosti. Stoga je provedeno ovo istraživanje kako bi se vidjelo u kojem pravcu treba dalje usmjeriti aktivnosti - na poboljšanju tehnologije sortiranja ili na kvaliteti reciklata.



Izvori:
Environmental Leader:
10% Compostable Plastics Have No Ill Effect
European Bioplastics: Up to 10% compostable plastics has no effect on recylates


- 22:32 - Komentari (7) - Isprintaj - #