Plastično je fantastično

utorak, 01.04.2014.

NEWSLETTER 12

NEWSLETTER 12



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec ožujak.

Ožujak - redovni mjesec pun aktivnosti koji je gotovo svakodnevno imao objavljen po jedan post, a u nekim danima i dva. Ožujak karakterizira početak objava radova pristiglih na MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI NATJEČAJ NA TEMU PLASTIKE. Natječaj je raspisan u suradnji s Fotoklubom Rijeka i Društvom za plastiku i gumu. O tome nešto više kasnije.

Evo pregleda objavljenih članaka tijekom ožujka (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.03. - NEWSLETTER 10 - pregled objavljenih članaka na blogu tijekom veljače.
02.03. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Plastik 3 - Budi što želiš - serija fotografija plastičnih maski, a u povodu održavanja Riječkog karnevala.
03.03. - Novi broj časopisa Polimeri - pregled sadržaja novog broja časopisa Polimeri.
04.03. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Valcer - Gdje se nalazi dječja zemlja snova? - snimila i priču ispričala kolegica blogerica Valcer.
05.03. - rPET za nove dresove Vatrenih - predstavljeni su dresovi koje će hrvatski reprezentativci nositi u Brazilu. Predstavljene su obje kombinacije, crvena i plava, a kao manekeni su poslužili i zvijezde Bayerna i Intera Mario Mandžukić i Mateo Kovačić.
06.03. - Kako bi se 'zeleni' obranili od poplava? - Promatrao sam proteklih dana kako se ljudi od Velike Gorice do Siska i niže, bore s vodenom stihijom. I onda mi sine. Što povezuje najgori proizvod kojeg je čovjek izumio? Jedna strana riječ i jedan materijal, engleska riječ bag, a kao materijal polietilen. - napisao je prof. Igor Čatić.
07.03. - Ograničenje potrošnje plastičnih vrećica ugrožava i europske trgovce - Prema ocjeni EuroCommerce Europskog udruženja malo i vele prodajnih tvrtki i drugih trgovačkih društava Direktiva o ograničavanju potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica mogla bi imati ozbiljne posljedice na trgovački sektor i očekuje se poduzimanje aktivnosti od svojih članova.
08.03. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Plastik 4 - Sretan 8. mart - Osmomartovska čestitka kolegicama blogericama, suradnicama i svim čitateljicama bloga uz malo plastičnog cvijeća.
09.03. - Plastične vijesti 66 - Novo plastičarsko udruženje - U okrilju postojećeg Udruženja prerađivača plastike (European Plastics Converters - EUPC) održan je osnivački sastanak novog plastičarskog udruženja: Udruženje prerađivača plastike za medicinsku opremu i ambalažu (MedPharmPlast Europe - MPPE) koje okuplja prerađivače plastike koji proizvode medicinsku plastičnu opremu i plastične dijelove za medicinsku opremu kao i plastičnu ambalažu za farmaceutsku industriju..
10.03. - Umjetnost građenja od polikarbonata - Na festivalu 2013 Hong Kong Mid-Autumn Festival arhitekt Siu Kwok Kin izgradio je privremeni paviljon od polikarbonatnih (PC) boca "Rising moon" (Izlazeći mjesec) i za to dobio prvu nagradu u kategoriji Arhiktektura, izgradnja i dizajn strukture.
11.03. - Izjava dana - prof.dr. Miroslav Dumić - koji je izjavio: "Djetetu je daleko opasnije dati igračku neprimjerenu njegovoj dobi, kojom se može ugušiti ili povrijediti, nego dati mu plastičnu igračku."
12.03. - Na marginama plastičnog natječaja koji to nije - Valcer 4 - Dioptrija - Djeca ne vide svijet na isti način kao odrasli. Imaju neku drugu dioptriju. Kako ga vide - snimila i opisala nam je kolegica blogerica Valcer.
13.03. - Odbor podržava ograničenje potrošnje - Odbor za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane (European Parliament Committee on the Environment, Public Health and Food Safety - ENVI) je raspravljao o prijedlogu Direktive o ograničenu potrošnje tankih plastičnih vrećica. Odbor broji 71 člana, ali je na sjednici sudjelovalo 60 njih koji su glasovali: 44 u korist prijedloga, 10 protiv i 6 suzdržanih.
14.03. - Kalifornija kompromisno, ali nimalo ekološki - Kompromisni prijedlog o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica uz prijedlog cijelog niza drugih mjera na području cijele savezne države Kalifornije je, unatoč razočaranju vrlo organiziranih boraca protiv plastičnih vrećica i jednog dijela zelenih, prihvaćen i upućen u senatsku proceduru.
15.03. - Plastične vijesti 67 - Odbačena plastika iz mora može se preraditi u korisno gorivo - Najnovija studija kanadskih stručnjaka potvrđuje da se otpadna plastika iz rijeka, jezera i iz mora može jednostavnije no što se to do sada mislilo, preraditi u korisno gorivo.
16.03. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Valcer 5 - Slatka simfonija - Pripremila, snimila i slatku priču ispričala: blogerica Valcer.
17.03. - Ponovno naplaćuju vrećice? - U šoping centrima više nema besplatne ambalaže. Vrećica s logom trgovca prema starom Zakonu o zaštiti potrošača, bila je promidžbeni materijal koji se nije smio naplatiti. U nacrtu novog Zakona zabrane nema.
20.03. - Olimpijske medalje s plastikom + video prilog - na skoro završenim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju dijeljeni su kompleti medalja posebnog dizajna. Izrađene su od metala (zlatne od 525 g srebra pozlaćene sa 6 g zlata, srebrne od 525 g srebra, brončane s tankim slojem bakra) s umetnutim plastičnim dijelom - simbolom zemljovida Sočija, a taj je plastični dio izrađen od polikarbonata (PC).
21.03. - Naši plastičari - Optiplast - nastavak serije predstavljanja naših prerađivača plastike i proizvođača plastičnih predmeta. Ovaj puta predstavljena je obiteljska tvrtka iz Siska - Optiplast.
22.03. - Ples plastičnih vrećica - video prilog - Do sada smo na ovom blogu imali prilike vidjeti više umjetničkih izričaja kojima su plastika i plastične vrećice bile ili sredstvo ili motiv. Vidjeli smo fotografije, dizajn, film, slikarstvo, glazbu, a sada nam evo i pokreta odnosno plesa.
24.03. - Kako iskoristiti plastični otpad - Vijesti iz Europskog parlamenta - Sredinom siječnja 2014. Europski je parlament usvojio Rezoluciju o europskoj strategiji za plastični otpad u okolišu. Parlament pozdravlja Zelenu knjigu Europske komisije te ističe kako se plastični materijali akumuliraju u ogromnim količinama, te da će ostati u okolišu stotinama godina, ubijajući život u morima, izazivajući toksične reakcije i otpuštanje endokrinih disruptora.
25.03. - Plastična ambalaža višestruko bolja od alternativne - Konzultantska kuća Franklin Associates ERG za potrebe Američkog vijeća za kemiju (American Chemistry Council) i Udruženja plastičarske industrije Kanade (Canadian Plastics Industry Association) sačinila je istraživanje "Utjecaj plastične ambalaže na potrošnju energije i emisiju stakleničkih tijekom uporabnog vijeka ambalaže u SAD-u i Kanadi" (Impact of Plastics Packaging on Life Cycle Energy Consumption & Greenhouse Gas Emissions in the United States and Canada) kojim su utvrđene i potvrđene već dobro poznate činjenice vezane uz plastičnu ambalažu.
26.03. - Život bez plastike? - Činjenicama protiv mitova 15 - Život bez plastike danas nije moguć. Ili možda jeste? Neki nude život bez plastike.
27.03. - Plastične vijesti 68 - Do 10 % biorazgradive plastike ne šteti sustavu recikliranja plastike - Najnovije istraživanje koje je provedeno pod okriljem Europskog udruženja bioplastičara (European Bioplastics), proveli su nezavisni stručnjaci njemačkog Instituta za bioplastiku i biokompozite (Institute for Bioplastics and Biocomposites) Sveučilišta u Hannoveru, u suradnji s talijanskom Udruženjem ambalažera (Italian National Packaging Consortium - CONAI) i tvrtkom BIOTEC. Utvrđeno je da do 10 % kompostabilne plastike u prikupljenoj količini klasične (nerazgradljive) otpadne plastike neće imati lošega utjecaja na kvalitetu reciklata.
31.03. - 100 tisućiti posjetitelj - Dragi čitatelji i posjetitelji bloga Plastično je fantastično, s ponosom objavljujem da je 31. ožujka blog posjetio 100 000. posjetitelj.


MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI NATJEČAJ NA TEMU PLASTIKE
18.03. - NEWSLETTER 11 - Ponovni poziv na fotografski natječaj - podsjećanje da je Međunarodni fotografski natječaj na temu plastike otvoren. Traje sve do 30. travnja i svi zainteresirani za sudjelovanje pozvani su da se jave do tog roka.
19.03. - Galerija PLASTIK - FOTO NATJEČAJ - Pregled objavljenih radova - pristiglih na Međunarodni fotografski natječaj na temu plastike.
28.03. - Galerija PLASTIK - FOTO NATJEČAJ - Raspored objava radova - započela je objava pristiglih radova na Međunarodni fotografski natječaj na temu plastike. Svakog dana, u zasebnom postu biti će objavljena jedna fotogalerija pojedinog autora. Ovdje je raspored objava radova, a pregled već objavljenih radova može se naći u postu Galerija PLASTIK - FOTO NATJEČAJ.
28.03. - Galerija PLASTIK - FOTO NATJEČAJ - Mario Šućur - Plastic-fantastic - Jedna fotografija autora Maria Šućura iz Osijeka.
29.03. - Galerija PLASTIK - FOTO NATJEČAJ - Renato Muškardin - Plastika u svakodnevnom životu - Tri fotografije mladog autora Renata Muškardina iz Cresa.
30.03. - Galerija PLASTIK - FOTO NATJEČAJ - Nevenka Miklenić - Šarene vjetrenjače - Tri fotografije autorice Nevenke Miklenić iz Samobora.
31.03. - Galerija PLASTIK - FOTO NATJEČAJ - Mihaela Šoljan 1 - Plastični otok - prva fotogalerija s tri fotografije autorice Mihaele Šoljan iz Starog Grada s otoka Hvara.


ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:
ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika):
U ožujku nisu evidentirane odluke o zabranama plastičnih vrećica u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 14. veljače 2014. - 19:00 - revizija 15.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija):
U veljači nisu evidentirane odluke o zabranama plastičnih vrećica u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 29. siječnja 2014. - 14:00 - revizija 5


IZ POVIJESTI BLOGA:
Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
20.11.2011. - Možete li zamisliti život bez plastike? - komentar na članak objavljen na portalu KVALIS gdje autorica gđa. K.Gaži Pavelić izražava svoje čuđenje pitanju „Je li moguć život bez plastike?“ i ne smo čuđenje već je i šokirana stručnom zalijepljenošću brojnih autora časopisa POLIMERI, i s istoimenim člankom iz časopisa u kojem autorica Maja Rujnić Sokele postavlja isto pitanje i prikazala svoj dan te jasno dala odgovor da današnji život bez plastike – nije moguć.

Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO. I za kraj:

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

I na kraju podsjećam sve čitatelje ovog bloga i primatelje ovog newsletera i zaljubljenike u fotografiju:

U tijeku je MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI NATJEČAJ s temom PLASTIKA I PLASTIČNI PROIZVODI OKO NAS - detalje možete pročitati u postu FOTO NATJEČAJ - NEWSLETTER 8 i na web stranicama FOTOKLUBA RIJEKA - NATJEČAJI - PLASTIKA I PLASTIČNI PROIZVODI OKO NAS.

Raspored objavljivanja radova možete pročitati u postu: Galerija PLASTIK - FOTO NATJEČAJ - Raspored objava radova, a pregled već objavljenih radova možete pogledati u postu Galerija PLASTIK - FOTO NATJEČAJ - Pregled objavljenih radova
.


Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično





- 19:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #