Plastično je fantastično

petak, 04.04.2014.

Dallas uvodi namet, Texas stopira

Gradsko vijeće Dalasa, trećeg najvećeg grada savezne države Sjedinjenih Američkih Država - Teksasa, 26. ožujka izglasalo je glasovima 8 naprama 6 uvođenje nameta na plastične i papirnate vrećice. Uredba gradskog vijeća predviđa obaveznu naplatu naknade od 5 US$ centi (oko 28 lipa) u trgovinama prehrane i trgovinama robe široke potrošnje za svaku uzetu plastičnu ili papirnatu vrećicu, ukoliko kupac ne ponese svoju višekratnu, već uzme na blagajni trgovine.

Uredba, koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2015. godine. Ppredviđa također da trgovci trebaju redovno izvještavati koliko je izdano vrećica u njihovim trgovinama, a jednokratne plastične vrećice zabranjuju se u svim gradskim tvrtkama, događanjima i objektima u vlasništvu grada. Vrećice koje se koriste u kemijskim čistionicama, plastične vrećice za skupljanje izmeta kućnih ljubimaca kao i vrećica za odnošenje hrane iz restorana izuzete su iz ove uredbe.

Gradska uprava zaposliti će 5 službenika koji će biti zaduženi za informiranje i obuku građana i oko 20000 trgovaca o pravilnoj primjeni ove Uredbe. Za to će ove godine gradska uprava potrošiti 250 000 US$.

Primjenom ove Uredbe, Dalas bi postao deseta lokalna samouprava koja ima na snazi Uredbu u ograničenju potrošnje i korištenja plastičnih vrećica uvedenu u posljednjih nekoliko godina.

Međutim, zatraženo je obrazloženje primjene Koda o zdravlju i sigurnosti države Teksas - sekcije koja se odnosi na otpad, gdje je izgleda Uredba o ograničenju potrošnje plastičnih vrećica u suprotnosti s Kodom koji definira način odlaganja kućnog otpada.

Naime, Udruženje trgovaca Austina, glavnog grada savezne države Teksas pokrenulo je sudsku tužbu kojom tvrde da je zabrana jednokratnih plastičnih vrećica koja je uvedena u Austinu 2013. godine. Kako stvari stoje, obzirom da je državna regulativa nadređena regulativi lokalne samouprave, ova bi Uredba u Dalasu, ali i u ostalim gradovima s uvedenim ograničenjima, mogla vrlo brzo pasti, i prije no što stupi na snagu.



Izvori:
Plastics News:
Dallas passes bag fee, but Texas may halt process before it begins
Animated flags




- 20:03 - Komentari (2) - Isprintaj - #