Plastično je fantastično

subota, 19.04.2014.

Što se krije u pozadini?

Neki dan je Europski parlament velikom većinom glasova podržao prijedlog Direktive o ograničavanju laganih plastičnih vrećica. Da bi Direktiva postala obavezna za sve članice Europske unije, treba je prihvatiti i Europska komisija. Analizom prijedloga vrlo lako se može otkriti pozadina ovakve odluke.

Naime, Direktiva predviđa da do 2017. godine države članice smanje potrošnju laganih plastičnih vrećica (a njima se prema Direktivi smatraju vrećice tanje od 50 µm) za 50 % u odnosu na potrošnju iz 2010. godine, a do kraja 2019. godine za 80 %.

Iz ograničavanja su izuzete vrećice tanje od 10 µm i dana je preporuka da se iste postepeno zamjenjuju s biorazgradljivim i kompostabilnim plastičnim vrećicama. Državama članicama se dozvoljava da u slučaju da imaju odvojeno prikupljanje biootpada da smanje cijenu biorazgradljivih i kompostabilnih laganih vrećica do 50 %.



François de Bie
(desno), predsjednik udruženja European Bioplastics izjavio je: "Vrlo smo zadovoljni što je Europski parlament prepoznao vrijednost kompostabilnih trgovačkih vrećica koje će unaprijediti odvajanje biootpada širom Europe. Prebacivanjem s laganih jednokratnih plastičnih vrećica od fosilne plastike na kompostabilne višeuporabne vrećice (u skladu s normom EN 13432) pomoći će odvajanju biootpada sa odlagališta. Stvaranje jasnog pravnog okvira za proizvode od bioplastike značajno će povećati koristi naše industrije prema okolišu, ekonomiji i društvu."









Profesor Igor Čatić (lijevo), glasnogovornik hrvatskog Društva za plastiku i gumu tom je prilikom izjavio: "Kada se ovo (izjava F.de Bia - op.a.) stavi u kontekst, onda je jasno da je to pobjeda Talijana i krupnog kapitala nad plastičnim vrećicama. To je nama naša EU dala."






- 10:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #