Plastično je fantastično

utorak, 22.04.2014.

Što su hrvatski proizvođači tražili od svojih europarlamentaraca?


Hrvatski proizvođači plastičnih vrećica, okupljeni u više radnih skupina kao što je Udruženje za plastiku i gumu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Sekcija Proizvodnja plastičnih vrećica pri Društvu za plastiku i gumu, jedinstveni u svom stavu, podržani od hrvatske struke i znanosti, podržani od Hrvatske gospodarske komore i od Ministarstva gospodarstva, Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Ministarstva vanjskih poslova, poslali su hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu pismo sa svojim zahtjevima vezano uz predloženu izmjenu Direktive 94/62/EZ - o ambalaži i ambalažnom otpadu radi smanjenja potrošnje laganih plastičnih vrećica.

Evo što su im napisali:


Poštovani,

prema informacijama s kojima raspolažemo na idućem plenarnom sastanku Europskog parlamenta (14. - 17. travnja 2014.) glasati će se o predloženoj izmjeni Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu radi smanjenja potrošnje laganih plastičnih vrećica. S tim u vezi koristimo priliku izvijestiti Vas o stajalištu hrvatskih proizvođača o prijedlogu izmjene Direktive, kao i mogućem utjecaju iste na proizvođače plastičnih vrećica u RH.

Izmjena Direktive predlaže se iz dva razloga:
1. velikog broja plastičnih vrećica i posljedičnog negativnog učinka na okoliš
2. velikog uvoza plastičnih vrećica iz azijskih zemalja (uglavnom Kine) u EU (70 %)

Predstavnici gospodarstva u Republici Hrvatskoj (kao i u EU) podržavaju napore Europske komisije vezane za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Međutim, za postizanje tog cilja Republika Hrvatska traži prihvaćanje dosadašnjih postignuća država članica (DČ), jer predloženo smanjenje potrošnje plastičnih vrećica može ozbiljno dovesti u pitanje domaću proizvodnju koja oko 60 % svojih proizvoda izvozi u EU (najviše u Njemačku, Nizozemsku i Austriju).

Eventualno usvajanje ove Direktive koja zahtijeva smanjenje potrošnje od 50 i 80 % bi bilo pogubno za ovu proizvodnu granu u Republici Hrvatskoj, odnosno izazvalo bi negativne gospodarske i socijalne posljedice: zatvaranje trgovačkih društava i obrta (kojih ima više od 70) i gubitak radnih mjesta (cca 1300).

Smatramo kako se problem odbačenih vrećica može riješiti kroz učinkovit i održiv sustav gospodarenja otpadom (po uzoru na neke DČ, npr. Njemačka) koji bi mogao dovesti do razvoja i otvaranja novih radnih mjesta. Također, RH predlaže obavezu korištenja većeg udjela reciklata za proizvodnju plastičnih vrećica prema uzoru na njemački certifikat "Plavi anđeo" (80 % reciklata za proizvodnju plastičnih vrećica). Stoga je glavna primjedba prijedlogu izmjena Direktive da osim smanjenja potrošnje plastičnih vrećica ne nudi ostale raspoložive mogućnosti za postizanje zadanog cilja (kroz sustav gospodarenja otpadom, zabranu odlaganja na odlagalištima, veći udio korištenja reciklata i sl.).

Vezano uz uvoz plastičnih vrećica, situacija u Republici Hrvatskoj je potpuno drugačija od situacije u EU budući uvoz plastičnih vrećica iz Kine u RH iznosi svega 5 %. Pri tome napominjemo da neke DČ nemaju proizvodnju plastičnih vrećica ili ista nije od većeg gospodarskog značaja.

Republika Hrvatska je do sada poduzela niz mjera u cilju smanjenja negativnog utjecaja plastičnih vrećica na okoliš, primjerice: 2008. godine uvedena je naknada za plastične vrećice (1500 kn/t) kao i za ostalu ambalažu od plastike (750 kn/t), 80 % trgovačkih lanaca uvelo je naplatu plastičnih vrećica što je dovelo do smanjenja potrošnje od cca 65 % i sl.

Službeno stajalište Radne grupe formirane pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode (kojeg čine predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva i Hrvatske gospodarske komore, u suradnju s Ministarstvom vanjskih poslova) je da se predlaže usvajanje do sada poduzetih mjera na koje smo ukazali bez dodatnog zahtjeva za smanjenjem potrošnje i fleksibilan pristup prema DČ s obzirom na različitosti do sada poduzetih mjera.

Predlaže se da se Direktiva primjenjuje na vrećice debljine 20 - 35 mikrometara, uz pojašnjenje da su one iznad 35 mikrometara za višekratnu uporabu (razlog eng.
Resource efficiency), a da izuzeće bude za one ispod 20 mikrometara (primarna ambalaža).

Slijedom navedenog, te uvažavajući okolnost da u ovoj fazi ne postoji mogućnost prijedloga za izmjenu Direktive putem amandmana, predlažemo da u interesu zaštite proizvodnje i radnih mjesta razmotrite mogućnost glasanja protiv prijedloga izmjene Direktive.



- 09:18 - Komentari (6) - Isprintaj - #