Plastično je fantastično

četvrtak, 14.08.2014.

Ah, ti kondomi

Iako su u toliko stvari dobri i pozitivni, ponekad znaju biti premali, preveliki, neudobni, neugodni i ljepljivi. Katkada pucaju, a katkada se smuljuju. Riječ je o kondomima.

Sve ono što ste do sada znali i mislili da znate o njima moglo bi se uskoro promijeniti. Stručnjaci su na tragu razvoja novog materijala za izradu ovog korisnog ljudskog izuma koji osim što pomaže u sprječavanju neželjenih trudnoća, štiti ljude od sve većeg i raširenijeg broja spolnih bolesti.

Kondomi budućnosti biti će izrađeni od mekšeg materijala, sličnijeg koži, a glavna zadaća stručnjaka je razvijanje materijala koji će osim svoje izdržljivosti i bolje prilagodbe biti uspješan u sprječavanju širenja spolnih bolesti, ali i neželjenih trudnoća.



Novi materijal razvijen je na Sveučilištu Wallongong u Australiji od strane tima kojeg su vodili dr. Robert Gorkin (biomedicinski inženjer) i dr. Sina Naficy (znanstveni suradnik za područje polimera) te biolog dr. Jason McArthur i bioničar prof. Simon Moulton, prof. Geoffrey Spinks (novi materijali i nanotehnologija) i poduzetnik Chris Gilbey.

'Glavni sastav novog materijala su voda, sol i polimerne veze zbog kojih je vlažan i mekan ali i iznimno izdržljiv, gotovo se ne može pokidati', objasnio je dr. Sina Naficy.




I na kraju da otkrijemo o kojem se materijalu radi - radi se o tzv. hidrogelu koji je napravljen od smjese poliuretana (na bazi polietera) (TPU) i poli(akrilne kiseline) (PAA). Materijal je biorazgradljiv što uvelike rješava problem odlaganja, ali nije poznato pod kojim je uvjetima se razgrađuje.






Izvori:
University of Wollongogg:
UOW researchers win Gates Foundation grant to make next generation condoms
ACS Publications: Thin, Tough, pH-Sensitive Hydrogel Films with Rapid Load Recovery
UOV MPR Geldon Team Bios
Dnevnik.hr: Ovo su kondomi budućnosti!


- 08:30 - Komentari (21) - Isprintaj - #