Plastično je fantastično

subota, 30.08.2014.

Senat Kalifornije potvrdio zabranu plastičnih vrećica


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 70



*** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS ***

Kao što je već najavljeno u postu Kalifornija zabranila jednokratne plastične vrećice, kasno sinoć je Senat savezne države Kalifornije izglasao zakonski prijedlog senatora Alexa Padille SB 270.

Ovim novousvojenim zakonom zabranjuje se korištenje, distribucija i prodaja jednokratnih plastičnih vrećica tanjih od 56 mikrometara, omogućeno je da trgovci naplaćuju najmanje 10 centi (oko 58 lipa) za papirnate i višekratne (deblje od 56 mikrometara) plastične vrećice. Također, odobreno je formiranje fonda u koji će se izdvojiti 2 milijuna $ za pomoć radnicima (prekvalifikacija ili prijevremeno umirovljenje) u industriji koja se bavi proizvodnjom i recikliranjem plastičnih vrećica u Kaliforniji, a za koje se očekuje da će ostati bez posla.

Zakon stupa na snagu 1. srpnja 2015. godine.

Sinoć, kasno u Senatu Kalifornije glasano je o ovom prijedligu i prijedlog je usvojen s 22 glasa za i 15 protiv. Ovim je Kalifornija postala prva savezna država SAD-a koja je na razini cijele države uvela ovakve zakonske odredbe o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica. Slični zakonski prijedlog o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica početkom ove godine bio je predložen u saveznim državama Washington i Massachusetts, ali nisu prihvaćeni u tamošnjim parlamentima.




Izvor:
Plastic News:
California lawmakers give final approval to plastic bag ban




- 17:43 - Komentari (4) - Isprintaj - #