Plastično je fantastično

ponedjeljak, 01.09.2014.

NEWSLETTER 18

NEWSLETTER 18



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec kolovoz.

Kolovoz - mjesec kojeg su obilježila dva značajna događaja - objava PLASTIČNE ENCIKLOPEDIJE te završne pripreme i zadnjeg dana kolovoza otvaranje izložbe fotografija PLASTIKA I PLASTIČNI PROIZVODI OKO NAS u Galeriji LAPIDARIJ u Omišlju. Ostale aktivnosti na blogu tekle su uobičajenim ritmom.

Evo pregleda objavljenih članaka (bile su 32 objave) tijekom kolovoza na blogu Plastično je fantastično (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.08. - NEWSLETTER 16 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom srpnja.
02.08. - DORH i USKOK gdje ste? - Vrijedni suradnik bloga dr. sc. Viktor Simončič i dalje uporno vodi borbu protiv nelogičnosti i nepravilnosti u našem sustavu prikupljanja, razdvajanja, obrade i zbrinjavanja otpada. Djeluje prilično Don Quijotovski, kao da ga nitko ne čuje. Obzirom da već duže vrijeme iznosi vrlo ozbiljne argumente koji ukazuju na nepravilnosti počev od zakonskog okvira pa do odabira načina rješavanja kod naši lokalnih šerifa, sasvim logično pitanje je ono iz naslova.
03.08. - Naši plastičari - Podrum Surf - Zagrebačka Dubrava možda nije na moru, a jedine valove koje su njeni stanovnici nedavno vidjeli su oni toplinski, no to nije spriječilo Krešimira Svibena da u svom podrumu počne proizvoditi upravo daske za surfanje na valovima.
07.08. - SADRŽAJ 10 - Deseti pregled objavljenih postova - radi lakšeg snalaženja i pretraživanja.
08.08. - Najava događaja - Sinapsa Diane Sokolić - Najava otvaranja izložbe - svjetlosne instalacije Sinapsa akademske slikarice Diane Sokolić u crkvici Svete Trojice u Kastvu.
09.08. - Plastična Sinapsa - Slikovni izvještaj s otvaranja izložbe. Riječ je o ambijentalnoj svjetlosnoj instalaciji Sinapsa, autorice akademske slikarice Diane Sokolić, posebno osmišljenoj za prostor galerije - crkvice Svete Trojice u Kastvu. Elementi instalacije su monolitni luminoobjekt, klupica-klecalo, ovješeni prozirni, meki screen i projektor. Luminoobjekt je dojmljiva, kompaktna, trodimenzionalna »slikogradnja«, koja se sastoji od niza uslojenih pleksi-ploča (prozirne ploče od poli(metil - metakrilata) - PMMA) s iscrtanim/urezanim apstraktnim konstruktivističkim linijskim strukturama, oživljenim obojenim LED svjetlom
10.08. - Oblo - hrvatski plastični dizajn - Oblo, nagrađivana taktilno - didaktička igračka mladog hrvatskog dizajnera Marka Pavlovića izrađena od ABS-a - (akrilonitril / butadien / stirenske plastike). Proizvodi se u Kini, a kanadska tvrtka ga prodaje širom svijeta. Svoje mjesto našao je i u Muzeju moderne umjetnosti u San Franciscu. Na žalost, u Hrvatskoj još nema interesa za njegovu proizvodnju.
11.08. - PLASTIČNA ENCIKLOPEDIJA - Započelo se s projektom PLASTIČNA ENCIKLOPEDIJA. To nije „Enciklopedija plastike“ preambiciozan projekt za jedan blog, uz pomoć malog broja vjernih suradnika. PLASTIČNA ENCIKLOPEDIJA sastoji se od dva dijela. Prvi dio je popis polimera s njihovim kraticama i punim nazivima na hrvatskom i engleskom jeziku, a pored engleskog naziva biti će i kratica tog polimera nastala izvorno u engleskom jeziku, ali koja nije normirana (ali, ipak je u čestoj upotrebi na web stranicama). Popis je podijeljen u pet tablica, a svaki puni naziv za koji postoji vjerodostojna web stranica s kvalitetnim i provjerenim podacima o tom polimeru, biti će ubačena poveznica. Klikom na naziv s poveznicom otvoriti će se odgovarajuća web stranica s potpunom informacijom o navedenom polimeru. Drugi dio PLASTIČNE ENCIKLOPEDIJE je poveznica na KRATICE polimera objavljenih na mrežnim stranicama časopisa Polimeri za područje plastike i gume.
11.08. - Plastična enciklopedija - sadržaj - pregled postova objavljenih u Plastičnoj enciklopediji.
11.08. - Plastična enciklopedija - Polimeri A-EV - Tablica s popisom polimera (plastika i dodataka) od A do EV na hrvatskom i engleskom jeziku, skraćenice i poveznice na relevantne mrežne stranice sa širim objašnjenjima za pojedini polimer.
11.08. - Plastična enciklopedija - Polimeri FE-PD - Tablica s popisom polimera (plastika i dodataka) od FE do PD na hrvatskom i engleskom jeziku, skraćenice i poveznice na relevantne mrežne stranice sa širim objašnjenjima za pojedini polimer.
11.08. - Plastična enciklopedija - Polimeri PE-PO - Tablica s popisom polimera (plastika i dodataka) od PE do PO na hrvatskom i engleskom jeziku, skraćenice i poveznice na relevantne mrežne stranice sa širim objašnjenjima za pojedini polimer.
11.08. - Plastična enciklopedija - Polimeri PP-SA - Tablica s popisom polimera (plastika i dodataka) od PP do SA na hrvatskom i engleskom jeziku, skraćenice i poveznice na relevantne mrežne stranice sa širim objašnjenjima za pojedini polimer.
11.08. - Plastična enciklopedija - Polimeri SB-X - Tablica s popisom polimera (plastika i dodataka) od SB do X na hrvatskom i engleskom jeziku, skraćenice i poveznice na relevantne mrežne stranice sa širim objašnjenjima za pojedini polimer.
12.08. - Ah, ti kondomi - Sve ono što ste do sada znali i mislili da znate o njima moglo bi se uskoro promijeniti. Stručnjaci su na tragu razvoja novog materijala za izradu ovog korisnog ljudskog izuma koji osim što pomaže u sprječavanju neželjenih trudnoća, štiti ljude od sve većeg i raširenijeg broja spolnih bolesti. Kondomi budućnosti biti će izrađeni od mekšeg materijala. Glavni sastav novog materijala su voda, sol i polimerne veze. Post je pobudio veliku znatiželju čitatelja bloga i drugih portala koji su prenijeli članak.
15.08. - NEWSLETTER 17 - izvanredno izdanje PLASTIČNA ENCIKLOPEDIJA - Newsletter, izvanredno izdanje, obavijest čitateljima bloga i primateljima newslettera o projektu PLASTIČNA ENCIKLOPEDIJA.
16.08. - Plastični humor - Ah ... te žene - Post - karikatura, kao rezultat blogerske suradnje, koji je poslala blogerica Čuvarica pinkleca.
17.08. - PET plastenka izgleda kao staklenka - Multinacionalna kompanija Sidel specijalizirana za proizvodnju PET ambalaže za tekuće proizvode, nedavno je na tržište plasirala prvu laganu PET bocu za pivo koja podnosi pasterizaciju te ima dno koje nije u obliku cvijeta i koja je izgledom gotovo identična staklenkama.
18.08. - PET bačve za pivo na tržištu - Engleska kompanija Petainer izbacila je na tržište PET bačve (bidone) različitih zapremnina. PET bačve zamjenjuju teške 30 ili 50 litarske aluminijske ili čelične bačve.
19.08. - Plastični humor - Bilo kuda PET svuda - Ekipa nagrađivane serije “Downton Abbey” dokazala je da britanski humor nije bez razloga svjetski popularan. Nakon gafa sa službenim fotografijama za petu sezonu te serije na kojima se greškom na kaminu našla i plastična PET boca vode, iako je radnja serije smještena u 20-e godine prošlog stoljeća, u doba kada PET ambalaža nije postojala, cijelu situaciju okrenuli su u svoju korist.
20.08. - Plastične vrećice s porukom - Slikovni prikaz različitog dizajna plastičnih vrećica s porukom. Post je rezultat blogerske suradnje - fotografije je poslao bloger Sjedokosi.
22.08. - IKEA i plastika - Virtualno-blogovska šetnja po novootvorenom centru IKEA i prikaz što to ovaj švedsko-multinacionalni trgovački lanac namještaja i opreme za stanovanje nudi od plastike.
23.08. - Praktična plastika - Ne bacajte plastenke - Slikovni prikaz kako se iskorištene PET plastenke mogu još jednom iskoristiti.
24.08. - Naši plastičari - Drvoplast - Drvoplast d.d. iz Buzeta proizvodi u tehnologiji ekstruzije i koekstruzije više od 600 različitih plastičnih profila raznih namjena. Ovdje se daje prikaz tvrtke i proizvodnog programa
25.08. - Zašto plastika? - Plastika je svuda oko nas. Ako se osvrnete u stanu, u autu, na radnom mjestu, na ulici, a posebno u robnoj kući ili trgovačkom centru, svugdje ćete zamijetiti plastične proizvode. Plastike se danas u svijetu proizvede više nego svih metala zajedno i to u količini od skoro 300 milijuna tona godišnje. Post daje jednostavan odgovor na pitanje iz naslova.
26.08. - Kalifornija opet nije uspjela, za sada - Vrlo glasni i odlično organizirani borci protiv plastičnih vrećica u Kaliforniji, predvođeni senatorom Padillom, ponovno u parlamentu savezne države Kalifornije nisu uspjeli izglasati zabranu jednokratnih plastičnih vrećica na razini cijele savezne države Kalifornije. Za sada.
27.08. - Najava izložbe u Omišlju - Najava izložbe "Plastika i plastični proizvodi oko nas" u Omišlju s pozivnicom.
28.08. - Drugi život plastenki - Coca Cola je došla na zanimljivu ideju s ciljem višekratnog korištenja plastenki. Napravila je komplet čepova s različitim funkcijama, a kako bi se, nakon što potrošač popije ovaj napitak, plastenka još koji puta iskoristila.
29.08. - Plastične vijesti 69 - Kalifornija zabranila jednokratne plastične vrećice - U svom drugom pokušaju parlament savezne države Kalifornije, donio je odluku o prihvaćanju zakonskog prijedloga senatora Alexa Padille SB 270 koji između ostalog predviđa zabranu jednokratnih plastičnih vrećica na razini cijele savezne države.
30.08. - U životu imamo izbor ... - Slikovna priča blogerice Valcer - blogerska suradnja.
30.08. - Plastične vijesti 70 - Senat Kalifornije potvrdio zabranu plastičnih vrećica - Senat savezne države Kalifornije izglasao zakonski prijedlog senatora Alexa Padille SB 270. Ovim novousvojenim zakonom zabranjuje se korištenje, distribucija i prodaja jednokratnih plastičnih vrećica tanjih od 56 mikrometara, omogućeno je da trgovci naplaćuju najmanje 10 centi (oko 58 lipa) za papirnate i višekratne (deblje od 56 mikrometara) plastične vrećice.
30.08. - Plastični nakit još jednom uspješno predstavljen - U Rijeci je održana modna manifestacija "8. Riječke stepenice" na kojima su poznate osobe iz sportskog i javnog života predstavile najnovije kolekcije večernjih haljina i odijela. Na vrlo uspješnoj modnoj večeri predstavila se je i Diana Sokolić, umjetnica i akademska slikarica iz Zagreba, suradnica ovog bloga, sa svojim plastičnim nakitom od poli(metil-metakrilata) (PMMA) (pleksiglas) i poli(vinil-klorida) (PVC) kao i s novim modnim dodatkom za muškarce - plastičnom kravatom.
31.08. - Izložba u Omišlju je otvorena - Kako je i najavljeno, u Galeriji LAPIDARIJ u Omišlju otvorena je izložba fotografija "Plastika i plastični proizvodi oko nas". Foto izvještaj s otvaranja.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika):
U kolovozu nisu revidirani postovi o uvedenim odlukama o zabranama plastičnih vrećica u ovom dijelu svijeta. A bilo ih je, pogotovo na američkom kontinentu (npr. Kalifornija). Do revidiranja, čitatelje upućujem na prilog Plastic Bag Bans in the United States and Other Countries u postu Koliko su zelene zabrane?.
- Zadnja obnova podataka: 29. svibnja 2014. - 23:00 - revizija 17.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija):
Napomena navedena za Europu, Sjevernu i Južnu Ameriku važi i za post koji "pokriva" ovaj dio svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 29. siječnja 2014. - 14:00 - revizija 5

NOVOSTI NA BLOGU:

Objavljen je projekt PLASTIČNA ENCIKLOPEDIJA, a poveznica na pregled objavljenih priloga izdvojena je s lijeve strane u boksu gdje su i ostale poveznice tematskih cjelina. Plastična enciklopedija daje popis kratica, hrvatskih i engleskih naziva, kao i poveznica na relevantne mrežne stranice sa širim podacima o plastikama i dodacima.

IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
12.12.2011. - Dihidrogen monoksid - Zanimljiv tekst o najopasnijem kemijskom spoju na našoj planeti, a možda i šire. Slikovit prikaz manipulacije javnosti putem medija, a koji je kasnije često korišten na blogu i u mnogim komentarima.


Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO. I za kraj:

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 15:15 - Komentari (8) - Isprintaj - #