Plastično je fantastično

petak, 19.09.2014.

Čamac od plastičnih boca

Dvoje mladih Čeha, student Jan Kara (22) i mehaničar Jakub Bures (21) iz gradića Nyburk (60 km istočno od Praga), odlučilo se na vrlo zanimljiv pothvat. Od plastenki sagraditi čamac s kojim će zaploviti rijekom Elbom od svog mjesta pa sve do Hamburga - dakle putovanje dužine 850 kilometara. Pored graditeljskog izazova, ovom dvojcu, kojem su se priključili i Jan Holan te Jan Brand, cilj je bio ukazati na neodgovorno ponašanje stanovnika uz Elbu koji odbacuju PET plastenke u rijeku kao i ukazati na prednosti recikliranja. Naime, nakon završenog putovanja planiraju svoj čamac reciklirati.

Pripreme za gradnju čamca, nazvanog Petburg (Grad PET-a) započele su skupljanjem PET plastenki. Prikupili su 50 000 plastenki, izgradili drveni okvir i ugradili mehanizme s bicikla za pokretanje lopatica pedalama kao i četiri plastične stolice.

Nakon 8 mjeseci gradnje, 12. srpnja 2014. četveročlana posada čamca Petburg uputila se na svoj put dugačak 850 km, nizvodno rijekom Elbom, kroz Češku i Njemačku do Hamburga. Dnevno prelaze 3 do 3,5 kilometra i cijelim putem nailaze na odobravanje i veliki interes šetača.






















Klikni za VIDEO PRILOG



Izvor:
Business Insider:
A Group Of Guys Are Sailing 500 Miles On A Boat They Built From Plastic Bottles
Reuters - video: Putting plastic to the pedal


- 21:33 - Komentari (17) - Isprintaj - #