Plastično je fantastično

utorak, 30.09.2014.

Guverner Kalifornije potpisao zabranu plastičnih vrećica


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 73



*** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS ***




Prije nekoliko sati, danas, 30. rujna 2014., zadnji dan prema proceduri, svoj potpis na zakon SB 270 stavio je guverner savezne države Kalifornije Edmund G. Brown Jr. i time je uveo prvu zabranu jednokratnih plastičnih vrećica na razini jedne savezne države Sjedinjenih Američkih Država. Početak primjene zakona je od 1. srpnja 2015.




Kao što je već pisano na ovom blogu u postu "Kalifornija zabranila jednokratne plastične vrećice" parlament savezne države Kalifornije, donio je odluku o prihvaćanju zakonskog prijedloga senatora Alexa Padille SB 270 koji između ostalog predviđa zabranu jednokratnih plastičnih vrećica na razini cijele savezne države. Ovoje prvi prihvaćeni prijedlog koji u jednoj saveznoj američkoj državi brani korištenje jednokratnih plastičnih vrećica.

Prema zakonskoj proceduri, ovaj prijedlog zakona, 30. kolovoza 2014. prihvaćen je i na razini Senata savezne države Kalifornije, o čemu je pisano u postu "Senat Kalifornije potvrdio zabranu plastičnih vrećica".

Ovim zakonskim prijedlogom predviđena je zabrana jednokratnih plastičnih vrećica tanjih od 56 mikrometara, ali i mogućnost da trgovci naplaćuju najmanje 10 centi (oko 58 lipa) za papirnate i višekratne (deblje od 56 mikrometara) plastične vrećice. Također, zakonski prijedlog predviđa izdvajanje 2 milijuna $ u fond za pomoć radnicima (prekvalifikacija ili prijevremeno umirovljenje) u industriji koja se bavi proizvodnjom i recikliranjem plastičnih vrećica u Kaliforniji, a za koje se očekuje da će ostati bez posla. Zakon stupa na snagu 1. srpnja 2015.

Prije nekoliko sati, danas, 30. rujna 2014., zadnji dan prema proceduri, svoj potpis na ovaj zakon SB 270 stavio je i guverner savezne države Kalifornije Edmund G. Brown Jr. i time je ovaj Zakon stupio na snagu, s početkom primjene od 1. srpnja 2015.

Međutim, protivnici ovog zakona American Progressive Bag Alliance (APBA) se ne predaju i u svojoj IZJAVI ZA JAVNOST najavljuju referendum. Zvuči li vam poznato?

Do sada na lokalnoj razini (okruzi, gradovi i mjesta) 123 lokalnih samouprava u Kaliforniji ima na snazi neku vrstu zabrane jednokratnih plastičnih vrećica i koje obuhvaćaju oko 10 milijuna potrošača. Od 1. srpnja 2015. zabrana važi za cijelu saveznu državu i odnosi se na sve lokalne samouprave u Kaliforniji.



Izvori:
CA.gov: Office of Governor Edmund G. Brown Jr.:
Governor Brown Signs Legislation to Ban Single-Use Plastic Bags
Senate Bill No. 270
Plastic News: Brown signs California's plastic bag ban into law
Bag the Ban: Statement from the American Progressive Bag Alliance on Intent to Repeal Senate Bill 270




- 22:02 - Komentari (10) - Isprintaj - #