Plastično je fantastično

petak, 03.10.2014.

Naši plastičari (tekstilci) - AquafilCRO

Jučer sam predstavio slovensku firmu i njezin proizvodni proces oporabe poliamida (PA) odnosno šire poznato najlona. Ta je firma dio grupacije Aquafil iz Italije sa sjedištem u gradiću Acro. Grupacija Aquafill u svom sastavu ima preradbene i proizvodne pogone u Italiji, Njemačkoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Tajlandu i Kini, ali i u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj posluje uspješna firma AquafilCRO d.o.o. sa sjedištem u Oroslavlju, zajednička investicija matične firme iz Italije i slovenske firme Julon d.o.o. Ljubljana (koja je također dio grupe Aquafil). Samo u 2013. godini investirano je 28 milijuna kuna, što je omogućilo proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta i dodatno zapošljavanje 30 radnika.




AquafilCRO, danas je moderna tekstilna tvornica koja prerađuje poliamidnu (PA), poliestersku (PEST) i polipropilensku (PP) pređu. Tu vrijedni Zagorci prerađuju većinom poliamidne (PA 6 i PA 6.6.) niti i pripremaju ih za daljnju preradu u široki spektar gotovih proizvoda - od najlon čarapa, preko kupaćih kostima pa sve do brojnih drugih aplikacija u tekstilu.

U tvornici je zaposleno 330 radnika. Osnovnu sirovinu u obliku neobrađene pređe dobivaju upravo iz Julona d.o.o. Ljubljana, a iz djevičanskog kaprolaktama i recikliranog poliamida (PA 6) proizvode poliamidne niti (jednostruke ili višestruke) te izvoze širom svijeta gdje se koriste za cijeli niz naših svakodnevnih gotovih proizvoda.

Pogledajte kako to izgleda:



















































































Izvori:
Aguafill Group:
AquafilCRO d.o.o.
KZŽ: Posjet ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka Krapinsko – zagorskoj županiji
Biznisplus: Vrdoljak posjetio talijansko-slovensku investiciju
Animated flags




Fotografije dobivene suglasnošću autora Martina Turka (kojem se ovom prilikom zahvaljujem). Fotografije su autorski zaštićene.

MARTIN TURK PHOTOGRAPHY j.d.o.o.
Fine Art Wedding Photography
web: http://www.martinturk.com
facebook: https://www.facebook.com/MartinTurkPhotography







- 18:03 - Komentari (8) - Isprintaj - #