Plastično je fantastično

subota, 18.10.2014.

Za sada jedino plastika može protiv ebole

Zaraza virusom Ebola širi se Zapadnom Afrikom, ali i cijelim svijetom. Vjerujem da redovno pratite izvještaje i snimke s terena o brizi o zaraženima, na žalost i o velikom broju umrlih. Bilo u Zapadnoj Africi, bilo u zemljama gdje su se zaraženi prijavili u bolnice (SAD, Španjolska, Njemačka) imali ste prilike vidjeti da medicinsko osoblje i ostalo osoblje koje na bilo koji način dolazi u blizinu zaraženih koristi posebnu zaštitnu opremu.




Radi se o jednokratnoj plastičnoj opremi koja se sastoji od jednodjelne kabanice, pregače, zaštitnih rukavica, dodatnih zaštitnih rukavica, visokih plastičnih čizama te zaštitnih naočala. Tu si još i navlake preko čarapa, za kosu te zaštitna maska za disanje. Svi ti dijelovi taštitne opreme napravljeni su iz plastike.

Osnovna sirovina za izradu kabanica je polietilen (PE). Polietilen je puno poznatiji kao sirovina za plastične vrećice. Zaštitna kabanica izrađuje se od vlaknima ojačane polietilenske folije. Rukavice su u pravilu od lateksa (jednako kao i prezervativi, samo malo deblje) ili od neoprena ili poliizoprena, dok su dodatne zaštitne rukavice i čizme od poli(vinil-klorida) (PVC). Zaštitne higijenska kape i navlake za noge su od tkanog polipropilena (PP), a od tankih polipropilenskih (PP) niti napravljena je i zaštitna maska N95. Zaštitne naočale napravljene su od vinil acetata (VAC) (vanjski dio koji je otporan na sva kemijska djelovanja), dok je površina kroz koju se gleda od polikarbonata (PC) (radi čvrstoće).

Mrtvi, kako bi se osigurala nepropusnost i onemogućilo širenje virusa, pokapaju se u posebnim vrećama koje su najčešće izrađene od poli(vinil-klorida) (PVC)-a.




Multinacionalna kompanija DuPoint koja izrađuje ojačanu foliju za izradu Tychem C kabanica i Tyvek pregača utrostručila je svoje kapacitete, ali svejedno ne stiže isporučiti sve tražene narudžbe. Sa sličnim nedostatkom kapaciteta susreće se i Kimberly-Clark kompanija koja proizvodi medicinsku zaštitnu opremu. Svjetska zdravstvena organizacija u sljedećem kratkom razdoblju planira u Zapadnu Afriku poslati 400 000 kompleta zaštitne opreme, i nadalje po 500 000 kompleta mjesečno. Međutim, postojeći kapaciteti ne mogu zadovoljiti odjednom tolike potrebe. Ono što je dodatno zabrinjavajuće, ukoliko se zaraza bude širila, porebe za osobnom zaštitnom opremom će eksponencijalno rasti.




Da bi zadovoljili dodatne potrebe i DuPont i Kimberly-Clark zajednički ulažu napore u izradi nove opreme te očekuju da će u roku od nekoliko tjedana do mjesec dana proizvesti novi dizajn zaštitne opreme te količinski zadovoljiti potražnju.


Kako se medicinsko priprema za izlazak u zaražena područja, pogledajte u sljedećem video prilogu:




A evo još jedne video upute kako se pravilno pripremiti, te nakon aktivnosti i pravilno razodjenuti:





Izvori:
Plastics Today:
Shortage in protective gear as Ebola spreads
The Luteran World Federation: Ebola in West Africa
You Tube: How Suits Protect Doctors From Ebola - Time
You Tube: Donning and Doffing of PPEs When Handling Cases of Ebola Virus Disease
American Industrial Hygiene Association Journal 59:128–132 (1998): Performance of N95 Respirators: Filtration Efficiency for Airborne Microbial and Inert Particles


- 18:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #