Plastično je fantastično

ponedjeljak, 03.11.2014.

Nismo (još) uspjeli

*** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS ***

Europska komisija prihvatila je prijedlog Direktive o ograničavanju potrošnje tankih plastičnih vrećica. Da bi Direktiva stupila na snagu, potrebno je da je prihvati i Europski parlament. O tome će se s parlamentom još pregovarati. Realno je za očekivati da će se brzo usuglasiti jer je parlament već pozitivno glasovao o prijedlogu i uputio ga komisiji na usuglašavanje.

Što reći, nismo uspjeli. Ili bolje reći: još nije da nismo uspjeli. Proizvođači plastičnih vrećica, Društvo za plastiku i gumu i Udruženje za plastiku i gumu (pri HGK) organizirali su se, dobro pripremili argumente i uspjeli Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode obrazložiti osnovne činjenice o plastičnim vrećicama, činjenice koje su nebrojeno puta prezentirane na ovom blogu, i jedino što se je moglo očekivati - da ti argumenti struke i znanosti budu prihvaćeni. I jesu.

Međutim, u Europi nije bilo volje za saslušati te argumente, ne zbog zaštite okoliša, jer pitanje plastičnih vrećica nije pitanje zaštite okoliša, već je to pitanje zaštite vlastitog tržišta od uvoza s Dalekog Istoka, kao i zaštite velikih igrača.

Naime, tanke i vrlo tanke vrećice zahvaljujući tehnologiji postaju sve kvalitetnije, izdržljivije, pa ih je moguće i višekratno koristiti. Najčešće se to i čini. Višekratnim korištenjem tih tankih vrećica, ugrožava se tržište onih debljih vrećica na koje je prešla većina europskih velikih proizvođača i naravno da to treba spriječiti ili barem ograničiti.

Princip je jednostavan - neko vrijeme se razvija kampanja protiv plastičnih vrećica, prikazuju se fotografije neuređenih smetlišta gdje na prvi pogled dominiraju plastične vrećice, stalno se prikazuju fotografije "ugroženih" životinja te nakon nekog vremena javnost jednostavno očekuje od svojih političara - donositelja odluka - rješenje. U nekim zemljama je to dodatni namet, u nekim zemljama ograničavanja, a u nekima čak i zabrane. I svi pristaju na to.

Europska komisija dala je mandat za pregovore o ograničavanju potrošnje tankih plastičnih vrećica i to za 50 % u odnosu na 2010. godinu u roku od 2 godine od prihvaćanja direktive te za daljnjih 30 % u roku od sljedećih 3 godine, odnosno da se u roku od 5 godina od prihvaćanja Direktive u zemljama članicama potrošnja tankih plastičnih vrećica (tanjih od 50 mikrometara) smanji za 80 % u odnosu na potrošnju iz 2010. godine. Dakle, pregovori se nastavljaju.

Pojašnjenja radi, važno je istaknuti: ova vijest odnosno odluka se odnosi na glasanje u Europskoj komisiji za davanje mandata za daljnje pregovore o Direktivi između Europske komisije i Europskog parlamenta, te stoga ne predstavlja konačan stav niti konačno prihvaćanje Direktive u predloženom obliku. To znači da posao još nije završen te da se s tim u vezi nastavlja komunikacija na nacionalnoj i na europskoj razini. Nismo uspjeli uvjeriti druge države članice vezano uz traženje promjene debljine vrećica (ispod 15 i iznad 40 mikrometara) jer nismo u Europskoj komisiji imali potrebnu podršku ostalih država članica. U nastavku se vodi borba oko isključenja iz Direktive o ograničavanju potrošnje vrlo tankih vrećica (još se treba definirati ispod kojih debljina se smatraju vrlo tanke) za mokru i suhu rasutu hranu kao i protiv obvezujućeg cilja za sve države članice. Hrvatska želi da se dosadašnja postignuća u Republici Hrvatskoj uzmu u obzir (već ostvareno 60 %-tno smanjenje). Stoga, ima još nade da predložena izmjena Direktive bude što manje štetna za hrvatske proizvođače vrećica.

Vijest o tome (naravno, bez provjere podataka, paušalno i sa sasvim krivom intonacijom) objavili su:
Večernji list: Prvi put u Vijeću EU bili sami protiv svih i - izgubili
Dnevnik.hr: Vijeće EU: Hrvatska sama protiv svih
Indeks.hr: EU će manje koristiti plastične vrećice, Hrvatska bila protiv zbog zaštite domaćih proizvođača

Ono što me iznenađuje, jesu komentari čitatelja ispod objavljenih članaka. Toliko neznanja stvarno nisam očekivao od ljudi koji koriste internet i znaju i mogu komentirati na web portalima, dakle od tehnološki pismenih ljudi. Stvarno sam očekivao više.

No sve to me učvršćuje u uvjerenju da još više i još savjesnije nastavim svoj posao s blogom Plastično je fantastično. Ljude treba informirati i educirati. Nadam se da ću u tome uspjeti, ali ipak odluka mora biti na svakome zasebno. Želja mi je da se odluke donose temeljem stručnih i znanstveno provjerenih argumenata, a ne paušalno, na ulici, galamom ili zastrašivanjem.

Dakle, idemo dalje.

*** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS ***


- 13:13 - Komentari (4) - Isprintaj - #