Plastično je fantastično

petak, 05.12.2014.

Kaciga glavu čuva

Zaštitne kacige osnovna su zaštitna oprema u brojnim gospodarskim granama - građevinarstvu, šumarstvu, rudarstvu, procesnoj i prerađivačkoj industriji. Odnosno, sukladno Zakonu o zaštiti na radu, zaštita glave je obavezna na svim radnim mjestima gdje postoji opasnost od ozljede uzrokovane padajućim predmetima, gdje je ograničen prostor te postoji opasnost od udara glave u opremu ili predmete, za zaštitu od slučajnog dodira s električnim vodovima ili dijelovima pod naponom, za zaštitu glave u radnoj okolini s povišenom temperaturom, odnosno općenito svuda gdje postoji opasnost od ozljeda glave.

Kacige se sastoje od školjke, koljevke i dodatnih dijelova (dodataka za posebne namjene). Školjke industrijskih zaštitnih kaciga izrađene su od tvrdog, glatkog materijala koji kacigi daje oblik. Više vrsta plastičnih masa koristi se kao materijal za izradu, a najviše se koristi: akrilonitril/butadien/stirenska plastika (ABS), poliamid (PA), polikarbonat (PC), polietilen (PE) (i to najčešće polietilen visoke gustoće (PE-HD) za školjku kacige, a polietilen niske gustoće (PE-LD) za unutarnji dio kacige).

A kako plastična kaciga glavu čuva imali smo prilike jučer vidjeti u brojnim televizijskim prilozima, kada je srpski ministar energetike Aleksandar Antić u Majdanpeku davao izjavu za lokalnu televiziju i pao mu je komad leda na glavu. Kaciga, iako oštećena, zaštitila je glavu srpskog ministra. Potvrdilo se, kaciga glavu čuva.





- 15:04 - Komentari (6) - Isprintaj - #