Plastično je fantastično

utorak, 06.01.2015.

Dallas uveo namet na vrećice


Nakon što je dvadesetak gradova širom Sjedinjenih Američkih Država uvelo neki oblik ograničenja potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica, tome se uvođenjem naknade od 5 $ centi (oko 28 lipa) pridružuje od početka ove godine i Dallas. Ovom mjerom želi se potaknuti korištenje višekratnih vrećica, ali ipak, brojna istraživanja potvrđuju da će ova mjera negativno završiti po Dallas i njegove stanovnike.


Unatoč mitovima kojima se služe zeleni lobisti i eko populisti, plastične vrećice nisu značajan izvor otpada. Dapače, Američka nevladina organizacija Keep America Beautifil (Sačuvajmo Ameriku lijepom) napravila je istraživanje 2009. godine (kojeg možete pročitati klikom na sljedeći LINK) u kojem je utvrđeno da plastične vrećice ne spadaju niti u privih 10 najvećih izvora otpada. Najnovija istraživanja utvrdila su da trgovačke plastične vrećice čine manje od 0,6 % udjela u otpadu.

Stoga, čitateljima valja ponoviti koji su negativni učinci uvođenja nameta na jednokratne plastične vrećice:
• Nakon uvođenja naknada ili zabrana u trgovinama se bilježi porast krađa košara i kolica, ali općenito porast krađa artikala
• Trgovine u području grada Los Angelesa gdje je uvedena zabrana, smanjile su broj zaposlenih za 10 % dok su trgovine u obližnjim područjima koje nisu uvele zabrane povećale broj zaposlenih za 2,4 %. Ovo se je dogodilo unatoč činjenici što je je na području Los Angelesa vrlo značajno smanjila nezaposlenost.
• Povećani su troškovi života potrošača, ali povećan je i broj tužbi kojima se osporavaju ovakve zabrane ili nameti.

Opasnosti koje dolaze s povećanim korištenjem višekratnih torbi i vrećica:
• Gledano s ekonomskog stanovišta, Kina je vodeći svjetski proizvođač višekratnih vrećica i teško će biti doseći njihovu konkurentnost zbog iznimno niske cijene rada, dok se plastične vrećice u SAD-u proizvode u tvrtkama s tisućama zaposlenih i čija se radna mjesta ovakvim mjerama dovode u pitanje
• Kada se višekratne vrećice koriste za prenošenje mesa ili ribe, krv i ostale tekućine se cijede u vrećice. Ukoliko se iste dobro ne operu i dezinficiraju (topla voda i deterdženti), te vrećice postaju leglo svakojakih bakterija, uključujući i E.coli te plijesan koje se nastanjuju na unutrašnjim stjenkama.

Prednost besplatnih jednokratnih plastičnih vrećica:
• Jednokratne plastične vrećice najčešće se ponovno koriste za umetanje u koševe i kante za smeće, za prikupljanje ostataka kućnih ljubimaca, za sigurno i higijensko zamatanje iskorištenih pelena, bilo od djece, bilo od odraslih.
• Brojni trgovci (u SAD-u) postavili su koševe za prikupljanje iskorištenih plastičnih vrećica na ulazima u svoje trgovine s namjerom odvojenog prikupljanja u poticanja recikliranja plastičnih vrećica te su time postigli povećanje recikliranja plastičnih vrećica za 31 % u odnosu na 2005. godinu prema službenim podacima Američke agencije za zaštitu okoliša (US Environmental Protection Agency - EPA), a taj je porast više od 9 puta veći od porasta recikliranja ostalog otpada, koje je u razdoblju od 2004. do 2009. bilo (samo) 3,4 %.

Potrošači žele imati izbor, i većina ih tada odabire jednokratne plastične vrećice jer ih smatraju pogodnijima, prikladnijima i čvršćima od ponuđenih alternativa. Dokazano je u brojnim slučajevima i parametrima da gradovi s uvedenim zabranama ili naknadama odnosno s uvedenim mjerama za ograničenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica jednostavno gube.



Izvori:
NCPA:
Dallas Imposes Plastic Bag Tax
NCPA: Dallas plastic bag ban bad for many reasons
Green Dallas: Carryout Bag Ordinance
Keep America Beautiful: 2009 National visible litter survey and litter cost study
Animated flags


- 13:33 - Komentari (5) - Isprintaj - #