Plastično je fantastično

srijeda, 14.01.2015.

ABS

… ili akrilonitril / butadien / stirenska plastika



Da, to je skraćeni i puni stručni naziv za plastiku od koje se izrađuju LEGO kockice.

ABS je širokoprimjenjivi plastomer koja se dobiva polimerizacijom stirena i akrilonitrila uz prisutnost polibutadiena. Udjeli pojedinih monomera u tom procesu polimerizacije mogu se kretati od 15 do 35 % akrilonitrila, 5 do 30 % butadiena i 40 do 50 % stirena. Polimerizacijom se dobivaju dugački molekulski lanci polibutadiena koji je umrežen s kratkim molekulskim lancima poli(stiren-ko-akrilonitrila).

ABS ima izvrsno uravnotežena mehanička, toplinska i električna svojstva i kemijsku postojanost. Posebno dobra svojstva su mu udarna žilavost, savojna čvrstoća i dimenzijska postojanost. Druge su mu prednosti lagana preradljivost, mogućnost dobivanja vrsta za određenu namjenu i relativno niska cijena u usporedbi s drugim konstrukcijskim plastomerima.

ABS se lagano prerađuje svim postupcima prerade i obrade plastomera. Najčešće se injekcijski preša, a zatim ekstrudira pretežito u ploče i profile koje se zatim oblikuje puhanjem ili toplim oblikovanjem. Izrađevine se također lagano spajaju lijepljenjem, toplinskim ili ultrazvučnim zavarivanjem, a moguća je i obrada i tokarenjem, graviranjem ili poliranjem. ABS se lagano boji, tiska i dekorira.

A kad imamo LEGO kockice od tog i takvog ABS-a i maštu zaljubljenika u ove slagalice Toma Poulsoma dobijemo stvarno zanimljive kreacije.













Izvori:
Twisted Sifter:
LEGO Birds by Tom Poulsom
YouTube: Man creates amazing british birds with Lego
Wikipedia: Acrylonitrile butadiene styrene
Zvonimir Janović: Polimerizacije i polimeri, Sveučilište u Zagrebu, 1997. str.349-350


- 14:41 - Komentari (10) - Isprintaj - #