Plastično je fantastično

četvrtak, 15.01.2015.

Bioizvorni polikarbonat


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 79



Mitsubishi Chemical Corp. izvjestio je da je razvio polikarbonat (PC) na bioosnovi.


Durabio, kako je komercijalni naziv ovog bioizvornog polikarbonata (PC) zasniva se na izosorbidu (heterocikličkom organskom spoju koji se dobiva od glukoze) koji je u ovom procesu dobivanja polikarbonata zamijenio kontroverzni bisfenol A (BPA). Izosorbid se dobiva od glukoze, najrasprostranjenijeg monosaharida u prirodi.

Prema informacijama iz ove multinacionalne kompanije sa sjedištem u Tokiju, nova plastična masa komercijalnog naziva Durabio nije biorazgradljiva i njezina izdržljivost i trajnost odgovaraju zahtjevima konstrukcijske plastike. Ključna svojstva uključuju visoku prozirnost, odlična optička svojstva i povećanu otpornost na habanje u odnosu na klasični polikarbonat (PC). Prema tvrdnjama Mitsubushija, optička svojstva Durabio bioizvornog polikarbonata su bolje od klasičnog. Svojstva Durabia, kako tvrde iz Mitsubishija bolja su od klasičnog polikarbonata (PC).

Mitsubishi navodi da je područje primjene Durabio polikarbonata u optičkim i elektro komponentama, elektronici, automobilskoj industriji i u unutrašnjem uređenju prostora.

Poboljšana optička svojstva postignuta su upravo zahvaljujući bioizvoru - izosorbidu koji je za razliku od BPA, alifatska kemikalija. Osim prozirnosti i optičke homogenosti ova plastika će lagano požutiti kada se izloži svjetlosti. Njegova prozirnost omogućava bojanje i tamnim bojama i postizavanje metalik efekta.





Izvori:
Plastic News:
Mitsubishi develops bio-based polycarbonate
Mitsubishu Europe: DURABIO - Engineering bio-sourced resin
Bioplastics News: Mitsubishi Chemicals develops new DURABIO for automotive industry
Animated flags


- 17:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #