Plastično je fantastično

petak, 16.01.2015.

I plastika je zaslužna uspjehu

Poznat je svjetski uspjeh mladog inovatora i konstruktora automobila Mate Rimca koji u Svetoj Nedjelji, na putu od Zagreba prema Bregani izrađuje vrhunske i super skupe automobile, samo po narudžbi. Radi se o svjetskom uspjehu automobila na električni pogon Concept One. Električni motor snage 1088 konjskih snaga, okretnog momenta od 1600 Nm (od 0 do 6500 okretaja u minuti), ubrzanja od 0 do 100 km/h za 2,8 sekundi s mogućnošću postizavanja najveće brzine od 305 km/h. Domet jednog punjenja je 600 km.

Da bi se postiglo takvo, gotovo pa nezamislivo ubrzanje, nužan je iznimno snažan motor koji postiže ovaj okretni moment i lagana konstrukcija (1.650 kg). E, ta se konstrukcija sastoji od aluminijskog okvira i postolja te plastične karoserije, odnosno karoserije od plastike ojačane ugljičnim vlaknima (CFRP).



Plastika ojačana ugljičnim vlaknima (CFRP odnosno Carbon-Fibre Reinforced Plastics) i staklenim vlaknima (GFRP odnosno Glass-Fibre Reinforced Plastics) proizvodi se dodavanjem vlakana u polimernu matricu, najčešće je to duromerna plastika ili duromeri kao što su poliester (PEST), epoksidne smole, vinilni ester (VE). Karbonskim vlaknima se plastika ojačava te vlakna služe kao armatura. Ova kompozitna struktura osigurava visoku čvrstoću i krutost dok je novi materijal istovremeno male težine. Zbog ovih mehaničkih karakteristika, kompozitni materijali se često koriste u zrakoplovnoj industriji, automobilskoj industriji (upravo ovaj električni Concept One ima CFRP karoseriju ) ili za proizvodnju sportske opreme (npr. okviri bicikala).




Gotovo cijeli automobil Concept One je hrvatski proizvod - od ideje i konstrukcije, kao i gotovo svih vitalnih dijelova. U Lipik glasu se rade stakla, karbonske dijelove radi zagrebačka MAC moto plastika, izradu i glodanje kalupa Board Guardian iz Zagreba, infotainment tvrtka Xylon. Vanjski dizajn potpisuje mladi hrvatski dizajner Adrian Mudri, a unutrašnjost dizajner talijanske Pininfarine Goran Popović i njegova ekipa.




















Izvori:
Rimac Automobili
Animated flags


- 22:02 - Komentari (7) - Isprintaj - #