Plastično je fantastično

nedjelja, 01.02.2015.

NEWSLETTER 26



NEWSLETTER 26



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec siječanj.


Siječanj - mjesec uobičajenih aktivnosti na blogu, objavljeno je 29 postova. Evo pregleda objavljenih članaka tijekom prosinca na blogu Plastično je fantastično (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):



02.01. - NEWSLETTER 25 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom prosinca.
03.01. - Plastične vijesti 78 - Kad je ambalaža skuplja od sadržaja - Vjerojatno ste se susreli i u svojim domaćinstvima koristili začine u pakiranjima koji su ujedno bili i mlinovi koji su svježe smljeveni začin dodavali jelima. Najčešće su to bili posebni uređaji, mlinci izrađeni od metala, stakla i drveta. Naravno, razvoj novih vrsta plastike i primjena novijih tehnologija prerade omogućili su izradu takve ambalaže upravo od plastike, koja je bila i ambalaža i ujedno mlinac za začine, a najnovija rješenja plastičara omogućavaju da ta ambalaža bude jeftinija od sadržaja.
04.01. - Violine od ugljičnih vlakana zamjenjuju drvene - Međunarodni solist i profesor Reinhard Latzka na Sveučilištu u Beču smatra kako su Ricci Carbon violine izrađene od plastike ojačane ugljičnim vlaknima apsolutni iskorak u proizvodnji zvuka u odnosu na slične proizvode koji su trenutno na tržištu.
05.01. - I opet su vrećice krive? - Foto prilog primljen od čitatelja koji u popratnom tekstu kaže: "Uredno zavezana vrećica na drvetu na Aveniji SR Njemačke, preko puta Konzuma u Sopotu. Snimljeno 4. siječnja 2015. u 13 sati. Sad će to "zeleni" razaslati po svim portalima i društvenim mrežama i skupljati bodove."
06.01. - Dallas uveo namet na vrećice - Nakon što je dvadesetak gradova širom Sjedinjenih Američkih Država uvelo neki oblik ograničenja potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica, tome se uvođenjem naknade od 5 $ centi (oko 28 lipa) pridružuje od početka ove godine i Dallas. Ovom mjerom želi se potaknuti korištenje višekratnih vrećica, ali ipak, brojna istraživanja potvrđuju da će ova mjera negativno završiti po Dallas i njegove stanovnike.
07.01. - Naši plastičari - Poli-Mix - Predstavljanje tvrtke "Poli-Mix" koja na moderniziranom strojni parku i prelaskom na visokotlačnu tehnologiju proizvodnje poliuretanskih pjena. razvija novi proizvodni programi. U mogućnosti realizirati najzahtjevnije projekte s poliuretanom, prvenstveno zbog činjenice da sami razvijaju formulacije za poliuretanske pjene, od baznih sirovina do gotovog proizvoda.
08.01. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Alemka Goleš - Nastavlja se (povremena) objava fotografija s tematikom plastike i plastičnih proizvoda oko nas u svakodnevnom životu, a primljenih od sudionika prošlogodišnjeg foto natječaja, kolegica i kolega blogera kao i suradnika bloga Plastično je fantastično.
09.01. - BPA siguran u ambalaži hrane - Najnovija sigurnosna procjena američke Agencije za sigurnost hrane i ljekova (US Food and Drug Administration - FDA) o korištenju bisfenola A (BPA) u ambalaži koja dolazi u kontakt s hranom, dakle ambalaži za hranu, zaključila je da je korištenje BPA na sadašnjim odobrenim razinama - sigurno.
10.01. - Hrvatska proizvodnja plastike i gume u stalnom rastu - Industrija plastike i gume jedna je od rijetkih gospodarskih djelatnosti koja u Hrvatskoj kontinuirano iz godine u godinu bilježi rast proizvodnje i izvoza. Iznimka su samo 2009. i 2010. godina, što je posljedica gospodarske krize, no u 2011. kriza je prebrođena te je ponovno evidentiran rast. Naime proizvodnja polugotovih i gotovih proizvoda od plastike i gume u 2013. godini iznosila je 115.403 t, dok je 1998. godine iznosila samo 69.898 t, što znači da je u međuvremenu ostvaren rast od 65 %.
11.01. - Blogerska suradnja - Malo ti malo ja - Poetična plastika - Šaljiva poezija na temu plastike.
12.01. - Nerealno pojednostavljivanje - Udruženje plastičara Europe PlasticsEurope ocjenjuje da je izvještaj francuskih vlasti o alternativama bisfenolu A (BPA) "nerealno pojednostavljivanje". BPA je u Francuskoj zabranjen od 1. siječnja 2015. godine u ambalaži za hranu.
13.01. - Nerealne usporedbe - 10. siječnja 2015. prenesena je vijest s portala HGK: Hrvatska proizvodnja plastike i gume u stalnom rastu. Isti članak s istim izvorom podataka prenijelo je i više dnevnih novina. Glasnogovornik Društva za plastiku i gumu prof.dr.sc. Igor Čatić reagirao je na navedene podatke i njegovo reagiranje preneseno je u cijelosti.
14.01. - ABS … ili akrilonitril / butadien / stirenska plastika - ABS je širokoprimjenjivi plastomer koja se dobiva polimerizacijom stirena i akrilonitrila uz prisutnost polibutadiena. Udjeli pojedinih monomera u tom procesu polimerizacije mogu se kretati od 15 do 35 % akrilonitrila, 5 do 30 % butadiena i 40 do 50 % stirena. Polimerizacijom se dobivaju dugački molekulski lanci polibutadiena koji je umrežen s kratkim molekulskim lancima poli(stiren-ko-akrilonitrila). Od ove se plastike izrađuju LEGO kockice.
15.01. - Plastične vijesti 79 - Bioizvorni polikarbonat - Mitsubishi Chemical Corp. izvjestio je da je razvio polikarbonat (PC) na bioosnovi. Durabio, kako je komercijalni naziv ovog bioizvornog polikarbonata (PC) zasniva se na izosorbidu (heterocikličkom organskom spoju koji se dobiva od glukoze) koji je u ovom procesu dobivanja polikarbonata zamijenio kontroverzni bisfenol A (BPA). Izosorbid se dobiva od glukoze, najrasprostranjenijeg monosaharida u prirodi.
16.01. - I plastika je zaslužna uspjehu + video prilog - Poznat je svjetski uspjeh mladog inovatora i konstruktora automobila Mate Rimca koji u Svetoj Nedjelji, na putu od Zagreba prema Bregani izrađuje vrhunske i super skupe automobile, samo po narudžbi. Radi se o svjetskom uspjehu automobila na električni pogon Concept One. Da bi se postigao takav uspjeh nužan je iznimno snažan motor i lagana konstrukcija. Ta se konstrukcija sastoji od aluminijskog okvira i postolja te plastične karoserije, odnosno karoserije od plastike ojačane ugljičnim vlaknima (CFRP).
17.01. - PVC cijevi - Poznata je široka primjena plastičnih cijevi izrađenih od poli(vinil-klorida) (PVC)-a pogotovo u građevinarstvu - kako u kućnim instalacijama (u pravilu odvodne instalacije) tako i infrastrukturnim građevinama kao što su veliki vodovodi, kanalizacijski sustavi, sustavi odvoda, pročišćavanja i obrade otpadnih voda. Ovom prilikom čitateljima bloga dan je prikaz opreme i načina proizvodnje PVC cijevi vrlo velikog promjena (do 2,5 m).
18.01. - Trorječnik polimerstva - Predstavljanje ERPOHEN - Trorječnik polimerstva: hrvatsko-englesko-njemački - autora Igora i Ranke Čatić. Riječ je o elektroničkom rječniku (CD-inačica) opsega oko 540 autorskih kartica koji sadržava 12 394 hrvatskih, 21 446 engleskih i 27 986 njemačkih istoznačnica, što znači da je za preporučene hrvatske nazive često ponuđeno više engleskih i njemačkih naziva. Treba spomenuti da je projekt ERPOHEN prihvatila i djelomično financirala Hrvatska zaklada za znanost u sklopu programa Hrvatskoga instituta za jezik i jezikoslovlje STRUNA, a istraživači su, uz autore, bili mr. sc. Ana Rogić i mr. sc. Maja Rujnić-Sokele. Stručni recenzenti su dr. sc. Nenad Cvjetičanin i dr. sc. Đurđica Španiček. Recenzentica i lektorica za hrvatski jezik prof. dr. sc. Marija Znika bila je autorima dugi niz godina savjetnica u izboru najprikladnijega hrvatskog naziva.
19.01. - Tko je kriv? - Foto prilog prenesen s portala Dalmacija News, uz komentar autora bloga.
20.01. - Jednostavno, jeftino, praktično i plastično - foto prilog - U medijima smo imali prilike vidjeti da je Papa Franjo bio u posjetu Jugoistočnoj Aziji, a na Filipinima u Manili održao misu pred do sada najvećim brojem vjernika - neki mediji javljaju da je bilo više od 7 milijuna Filipinaca. Na žalost, vremenske neprilike, tajfuni, neprestana kiša pokvarili su ovaj lijepi vjerski doživljaj. Ali da sve ne bude tako mokro, eto, pripomogla je plastika - jednostavne, jeftine, praktične i plastične kabanice.
21.01. - Je li Europa spremna za naplatu vrećica? - Poznato je i sada je i službeno, europsko gospodarstvo i europski potrošači trebaju se pripremiti za uvođenje naknada na plastične vrećice odnosno drugih mjera koje će dovesti do smanjenja potrošnje istih. Međutim, što nam to donosi i čime sve će rezultirati?
22.01. - Novca ima za bogate - Vlada RH, preciznije njezino Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP) ima novaca da podupire dobrostojeće i poznate (u svakodnevnom hrvatskom celebrities). Međutim nema već drugu godinu zaredom novaca za znanstveni projekt od najveće nacionale važnosti, Strunu (terminološka baza hrvatskoga strukovnog nazivlja) - komentar je prof.dr.sc. Igora Čatića koji se prenosi u cijelosti.
23.01. - Eto, što su ti predrasude - Uredništvo Blog.hr-a na naslovnici bloga - u rubrici Vijesti s bloga objavilo je post s ovog bloga "Je li Europa spremna za naplatu vrećica?". Međutim, svoju najavu ilustriralo je fotografijom razbacanih vrećica po livadi, i na taj način odabrali fotografiju koja nema veze s tekstom posta, a jasno odražava (na žalost krivi) stav uredništva.
24.01. - Kome vjerovati? - Danas se na internetu može naći ogroman broj informacija. Postavlja se pitanje: kome vjerovati? A dilema je predstavljena preko aktualnog primjera više izvora informacija o kemikaliji koja je dosta zastupljena na ovom blogu, ali i u našim životima. Radi se o bisfenolu A (BPA) kemikaliji koja se koristi u proizvodnji polikarbonata (PC) kao i u proizvodnji premaza kojim se premazuju unutrašnje stijenke limenki i poklopaca staklenki, kako bi se spriječio kontakt metala i sadržaja, a i time stvaranje otrovnih spojeva koji mogu nastati između metala i sadržaja limenki.
25.01. - Životni ciklus vrećica - video prilog - Jedno od najvažnijih analiza o trgovačkim vrećicama koje daje stvarnu sliku ukupnog ekološkog utjecaja vrećica na okoliš je LCA (Life Cycle Assesment) (Procjena životnog ciklusa). Strojarski fakultet Sveučilišta u Ljubljani proveo je istraživanje: Životni ciklus trgovačkih vrećica, a voditelj tog istraživanja bio je dr.sc. Mitja Mori, docent na Katedri za energijsko strojarstvo. U članku je dan video prikaz njegovog predavanja o navedenom istraživanju.
26.01. - Plastični električni autobus - Mađarska kompanija Evopro Holding Zrt trebala bi postati prva svjetska kompanija koja će proizvesti i na tržište plasirati plastični električni autobus, komercijalnog naziva Modulos.
27.01. - Naši plastičari - Kvarnerplastika - Prerdstavljanje riječke tvrtke Kvarnerplastika d.o.o. koja se bavi proizvodnjom čamaca i brodica od stakloplastike.
28.01. - Kinezi pooštravaju zabranu - U kineskoj sjeveroistočnoj pokrajini Jilin uvedena je dodatna zabrana nerazgradljivih plastičnih vrećica kao i jednokratnih plastičnih predmeta posluživanje hrane (pribor, čaše, tanjuri i zdjelice). Kina je još 2008. godine zabranila jednokratne plastične vrećice, međutim ta mjera se vrlo malo poštuje, pa su u ovoj pokrajini odlučili "pojačati" ovu zabranu. I ovaj puta se čak i u dalekoj kineskoj pokrajini pokazuje da zabrane jednokratnih plastičnih vrećica kao i ostalih jednokratnih plastičnih proizvoda nemaju nikakvu eko pozadinu, već su vođene direktno ekonomskim i lokalnim proizvodnim razlozima, baš kao i europska Direktiva o ograničavanju potrošnje tankih plastičnih vrećica.
29.01. - Činjenicama protiv mitova - Papirnate vs. plastične vrećice - Usporedni prikaz za 1000 papirnatih i plastičnih vrećica - koliko u teške, koja im je cijena, koliki su troškovi proizvodnje i koliki su utjecaju na okoliš.
31.01. - Fleksibilna ambalaža - Njemačka tvrtka koja se bavi istraživanjem tržišta različitih industrija Ceresana izradila je studiju koja pokazuje da će europsko tržište fleksibilne ambalaže do 2021. dosegnuti volumen od oko 19,2 milijuna tona.


ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta, osim zadnjeg dana listopada kada je Europska komisija usvojila Direktivu o ograničavanju potrošnje tankih plastičnih vrećica u EU, a o čemu će biti više riječi u sljedećim izmjenama ovog priloga.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.


IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
15.02.2012. - Korištenjem plastike značajno štedimo energiju - Studija austrijskog instituta Denkstatt, objavljena u lipnju 2010. godina po prvi puta obuhvatila je analizu utjecaja na okoliš 173 plastična proizvoda kroz cijeli njihov životni ciklus. Rezultati studije vrlo su zanimljivi, a prezentirani su i u Europskom parlamentu, a pobudili su veliko zanimanje u svjetskoj znanstvenoj zajednici. Istraživači iz Denkstatta - konzultantskog instituta za održivi razvoj predočili su do sada najjasniju sliku o emisijama CO2 plastičnih proizvoda i proizvoda izrađenih od alternativnih materijala i njihovu ulogu u klimatskim promjenama.

Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 18:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #