Plastično je fantastično

petak, 06.02.2015.

I kuće printaju, zar ne?

Izrada kuća postupkom 3D tiska


U posljednje vrijeme pojavljuje se sve više projekata kojima je cilj 3D tiskanjem sagraditi čitavu kuću u kojoj će netko doista stanovati, a ne da se samo demonstrira mogućnost gradnje postupkom 3D tiska na modelima većine kućica za ptice.


Amsterdamska tvrtka Dus Architects želi prva postupkom 3D tiskanja sagraditi kuću uz kanal nizozemske prijestolnice.

Kako bi bili u mogućnosti graditi (3D tiskati) čitave strukture svoje kuće, inženjeri Dus Architectsa i njihovi kolege iz još nekoliko timova drugih tvrtki, prvo su morali proizvesti adekvatni 3D printer odnosno pisač koji sam po sebi predstavlja pravi tehnološki dragulj. Printer pod nazivom KamerMaker, koji u prijevodu doslovce znači "proizvođač soba", izrađen je od "kostura" jednog brodskog kontejnera, te je dugačak 6 metara kako bi mogao udovoljiti zahtjevu proizvodnje soba prosječne veličine.

Kao građevinski materijal printer koristi plastiku i drvena vlakna, a gradnja kuće funkcionira na taj način da se prvo proizvode vanjski zidovi, potom stropovi, podovi i drugi dijelovi individualnih soba, te naposljetku namještaj koji će se u njih postavljati. Plastični materijal razvila je njemačka kemijska industrija Henkel, ne otkrivaju o kojoj je plastici riječ, već samo navode da materijal je inovativan, obnovljiv, održiv, čvrst, ugodan i lijep.

Gotovi elementi kuće će se slagati poput "puzzlea" direktno na građevinskom zemljištu, zahvaljujući posebno konstruiranim rubovima koji su napravljeni poput sustava za spajanje velikih Lego kockica, a sve će se dodatno povezivati i ojačavati čeličnim kabelima.

Svaki komad je izrađen 3D printanjem po sistemu sloj po sloj, a tim Dus Architectsa tvrdi kako je KamerMaker printer u stanju izraditi čitavu sobu u jednoj sesiji printanja.



Mladi arhitekti su ovaj projekt započeli još prije 6 godina odmah nakon što su diplomirali, a tijekom tog razdoblja morali su kompletno razviti tehnologiju, izraditi detaljne nacrte, te pribaviti sve potrebne dozvole za gradnju, što im je spadalo među najteže zadaće. Možemo si zamisliti kako bi im tek išlo kod nas da su predali zahtjev na naše Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Plan tima je da do kraja ove godine završe izradu kompletne fasade svoje zgrade, dok će im do kompletnog završetka gradnje trebati još nekoliko godina.






Izvori:
Busines Insider:
The First 3D Printed House Is Coming, And The Construction Industry Will Never Be The Same
VIDI: 3D printana kuća uz kanal u Amsterdamu
www.3ders.org: 3D Print Canal House project begins
Animated flags


- 14:44 - Komentari (6) - Isprintaj - #