Plastično je fantastično

ponedjeljak, 09.02.2015.

Nema više lupanja


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 81



Kako nas izvještavaju iz engleske kompanije Structural Science Composites Ltd., koristeći Scot Baderov duromer uretan akrilat proizveli su šahtove s odvodnim poklopcima koji više neće stvarati buku prilikom prelaska automobila preko njih. Naime, ovakvi šahtovi i poklopci mogu se ugrađivati i na pješačke staze odnosno pločnike, ali i na visoko opterećene autoputove.

Novi plastični šahtovi i poklopci su znatno lakši od dosadašnjih čeličnih, uz istovremeno u potpunosti zadržavanje nosivih svojstava.

Polimer koji je proizveden u engleskom pogonu Scott Badera u Wellingboroughu ima komercijalni naziv Crestapol. Materijal je nisko viskozna plastika koja se brzo stvrdnjava pri niskim temperaturama, a što omogućava vrlo kvalitetnu izradu šahtova i poklopaca.

Osim što su novi plastični poklopci lakši po težini, lakši su za ugradnju i kasniju manipulaciju, a gotovo da i nije potrebno nikakvo održavanje. Ono što je najvažnije, ne iskrivljuju se, nisu podložni temperaturnim dilatacijama i ne stvaraju buku koja je česti pratitelj čeličnih šahtova i njihovih poklopaca.







Izvori:
Plastic News:
Resin replaces steel in manhole covers
Thru Beam Covers: A new generation of composite manhole covers
Scott Bader: Innovative, Lightweight EN Approved SSC CompositeManhole and Drain Covers Use Crestapol® Acrylic RTM Resin
Animated flags


- 07:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #