Plastično je fantastično

četvrtak, 12.02.2015.

Sigurnosna ambalaža


Svake godine centri za kontrolu otrovanja u Sjedinjenim Američkim Državama izvještavaju o skoro milijun slučajeva u kojima su djeca u dobi mlađoj od 5 godina bila izložena potencijalno opasnim situacijama i trovanjima s lijekovima i kućnim kemikalijama.



Ambalaža sigurna za djecu (child-resistant), je naziv za ambalažu koja preventivno sprječava dječje nekontrolirano korištenje lijekova i kemikalija i time trovanja, a spada u veću grupaciju ambalaže koja se naziva "ambalaža protiv trovanja" (poison prevention packaging – PPP). Sva ta ambalaža onemogućava da djeca ispod 5 godina istu otvore i izlože se lijekovima i kemikalijama, a istovremeno je jednostavna i praktična za korištenje odraslih.

Inače, prva sigurna ambalaža za djecu u SAD-u patentirana je davne 1880. Godine, ali nije korištena sve do 1966. godine kada je američki Kongres započeo raspravu i pokazao interes obzirom za zabrinutost javnosti zbog velikog broja nesreća sa smrtnim ili teškim posljedicama dječje igre i doticaja s lijekovima i kemikalijama. Uglavnom radilo se o propisanim lijekovima ili lijekovima koji se prodaju bez liječničkog recepta, razrjeđivačima, kemikalijama, pesticidima.


Izvedba čepa ili zatvarača na takvoj ambalaži najčešće uključuje dvije različite, istovremene kretnje kako bi se otvorila ambalaža i došlo do sadržaja. Najčešće su to „pritisni i zakreni“, „povuci i zakreni“ ili „zakreni i povuci“ – izvedbe.

Najveći dio takve sigurnosne ambalaže izveden je u tzv. blister ambalaži odnosno, najčešće tabletama koje su zalivene plastičnom ambalažom, a vade se pritiskom na plastični mjehurić i pucanjem aluminijske folije s kojima su tablete zatvorene u svom ležištu. S druge strane, kod tekućina i plastenki, najčešće se tu radi o „pritisni i zakreni“ čepovima. Također i plastična ambalaža za istiskivanje sadržaja (e. squeeze packaging) najčešće je opremljena sigurnosnim zatvaračima.


Najnovija tehnološka rješenja i primjena plastičnih materijala danas omogućavaju primjenu elemenata sigurnosne ambalaže i na najmanjim pakiranjima - od bočica za lijekove do malih tubica za masti. Kod tubica za masti. Ta ambalaža radi na principu dva istovremena pokreta: pritiskanje prema dolje vanjskog čepa i onda zakretanje. Vanjski čep slobodno se zakreće sve dok se ne pritisne i zahvati unutarnji dio čepa koji se onda otvara. Kada je čep pritisnut kod tubica, njegovim zakretanjem se oslobađa plastični trn (igla) koja dopušta istiskivanje sadržaja (kreme ili masti), a da je cijelo vrijeme čep na ambalaži. Osim onemogućene nekontrolirane upotrebe, ovakva izvedba ambalaže osigurava i sprječavanje kontaminacije sadržaja.

Međutim, ovakva sigurna ambalaža koja služi za zaštitu od nekontroliranog korištenja, pokazala se prilično ograničavajućom za starije i fizički hendikepirane osobe. Stoga je 1995. godine donesena uredba, a kasnije i norma ISO 8317:2003 koja prije puštanja u prodaju uključuje ispitivanje s odraslim osobama između 50 i 70 godina, a sve s ciljem osiguranja dvostruke uloge ovakve sigurnosne ambalaže: i sprječavanja nekontroliranog korištenja od strane djece i istovremeno nesmetano korištenje od strane odraslih.



Izvor: Twist’n’Use the Smallest, Certified Child-Resistant Plastic Tube




- 12:33 - Komentari (5) - Isprintaj - #