Plastično je fantastično

petak, 13.02.2015.

Raste plastični otpad u oceanima



Najnovije istraživanje o plastičnom otpadu procjenjuje da u svjetske oceane i moria godišnje dospije od 4 do 12 milijuna tona plastičnog otpada što bi predstavljalo oko 1,5 do 4,5 % ukupne svjetske godišnje proizvodnje plastike. U studiji se također navodi da će u sljedećih 10 godina ta količina biti udvostručena.




Najnovije istraživanje o plastičnom otpadu u oceanima i morima proveo je američki Nacionalni centar za prikupljanje i analizu podataka o okolišu (National Center for Ecological Analysis and Synthesis - NCEAS) Sveučilišta Santa Barbara u Kaliforniji, a podaci su objavljeni 12. veljače 2015. u znanstvenom časopisu Science.

Koautorica istraživanja Kara Lawender Law navodi da je u izvještaju s ovog istraživanja prvi puta procijenjena količina plastičnog otpada koja godišnje dospije u mora. Jer, kako navodi, nitko do sada nije imao pouzdani podatak o kojim se količinama radi. Posljednji puta te količine procjenjivane su davne 1975. godine kada je Nacionalna akademija znanosti (National Academy of Sciences) procijenila da se radi o oko 0,1 % ukupne svjetske proizvodnje koja dospije u mora kao otpad.

U istraživanje su bile uključene 192 države koje imaju uspostavljen sustav upravljanja otpadom, izjavila je Jenna Jambeck, profesorica okolišnog inženjerstva na Sveučilištu Georgia - voditeljica ovog istraživanja. Nadalje, navodi da danas u suvremenom svijetu upravljanje krutim otpadom zaostaje u odnosu na pročišćavanja otpadnih voda, te da na tom području je potrebno učiniti značajne napore ka poboljšanju.

Studija navodi da je Kina najveći zagađivač plastičnim otpadom u morima, gdje oko 3,5 milijuna tona plastičnog otpada dospije u mora. Sjedinjene Američke Države su na 20. mjestu popisa sa 110 000 t plastičnog otpada godišnje, što je procijenjeno na bazi podataka iz 2010. godine.

Plastičari - proizvođači, prerađivači sa svojim udruženjima u brojnim zemljama, kao i međunarodnim udruženjima, svoje napore za rješavanje ovog problema usmjeravaju ka unapređivanju sustava recikliranja - počevši od odvojenog prikupljanja, razdvajanja te prerade plastičnog otpada u nove plastične proizvode. Plastičari u rješavanju ovog problema aktivno sudjeluju i oni su ovdje dio rješenja, a ne problema. Problem je prvenstveno u lošim navikama i neodgovornom ponašanju ljudi koji nekontrolirano odbacuju otpad. Osim toga, problem su i države koje nemaju organizirani sustav gospodarenja otpadom.

Prema stavu Međunarodnog udruženja industrije plastike (Society of the Plastics Industry - SPI) i Američkog kemijskog savjeta (American Chemistry Council - ACC), rješenje ovog problema moguće je naći samo zajedničkim, globalnom suradnjom i poduzimanjem mjera koje će dovesti do smanjenja količina plastičnog otpada u morima.

Plastični otpad u svjetskim morima je izvor korisnog resursa za industriju jer se sustavom recikliranja čini dvostruka korist - smanjuje se otpad u okolišu i istovremeno se štede prirodni resursi i energija.

Međutim, najprije treba maksimalne napore učiniti da plastični otpad uopće ne dospije u mora - počevši od ribarskog sektora (koji je jedan od najvećih izvora plastičnog otpada u morima), zatim turizma (kruzeri i sva ostala turistička plovila s kojih se najčešće nekontrolirano otpad baca u mora), te sanacija i zabrana divljih odlagališta u blizini rijeka i vodotokova koji ispiru naslage smeća i odnose u mora.



Izvori:
Science:
Here’s how much plastic enters the ocean each year
Plastic News: Study: Plastic ocean waste on the rise
Animated flags


- 10:03 - Komentari (6) - Isprintaj - #