Plastično je fantastično

nedjelja, 22.02.2015.

Začepi, odčepi

Jučer je na blogu dan prikaz procesa proizvodnje PET plastenki, a kako nema plastenke bez čepa, red je predstaviti proces proizvodnje plastičnih čepova. U sljedećem video prilogu radi se o cijelom proizvodnom procesu s više linija gdje se proizvode različite vrste plastičnih čepova, ali koja i sadrži i uređaj za nanošenje plastične brtve na metalne čepove ili poklopce.

Ono što valja posebno naglasiti, plastični čepovi proizvode se najčešće od polipropilena (PP) i to je različita vrsta plastike od poli(etilen-teraftalata) PET-a od čega se proizvode plastenke, te bi njihovo miješanje narušavalo kvalitetu reciklata PET-a. To je upravo razlog zašto se od vas traži da prilikom bacanja PET plastenki skinete čepove. PET plastenke idu u sustav reciklaže, dok, na žalost, čepovi ostaju s ostalim otpadom. Ipak, postoji cijeli niz humanitarnih akcija gdje se skupljaju upravo plastični čepovi, i kad je tako odvojena i čista plastika, prerađivači je rado uzimaju i plaćaju pomažući time nastojanja humanitaraca. No, češće ti čepovi ostaju s ostalim komunalnim otpadom, pa se ili na linijama selektiranja otpada odvajaju s ostalom plastikom ili vrlo dobro dođu ukoliko se smeće spaljuje u spalionicama jer je polipropilen (PP) vrlo gorivi materijal koji smanjuje potrošnju ostalih vrsta goriva (nafta ili plin) u pećima za spaljivanje.

I sad dolazimo do vrlo zanimljivog slučaja Skandinavskih zemalja. Naime, disciplinirani kakvi jesu, odvajaju svaku vrstu korisnog otpada, pa za spalionice otpada koje su u pravilu termo elektrane - toplane ne ostaje gotovo pa ništa gorivo da smanji potrošnju skupog goriva (nafte ili plina). I onda dolazimo do apsurda - Skandinavci uvoze nerazvrstano smeće ne bi li njime ložili peći odnosno kotlove za proizvodnju pare, a onda slijedi distribucija toplinske energije ili daljnja proizvodnja u električnu energiju. Ali, to je već neka druga priča.

Evo prikaza jedne visoko sofisticirane i tehnološki vrlo moderne proizvodne linije za proizvodnju plastičnih čepova i plastificiranja metalnih čepova i poklopaca.




- 18:18 - Komentari (8) - Isprintaj - #