Plastično je fantastično

petak, 27.02.2015.

Referendum, referendum dajte 'amo




Velike se stvari događaju trenutno u Kaliforniji. Ne samo što se dodijele Oskara tiče, već i što se tiče problema oko zabrane jednokratnih plastičnih vrećica i naplate nameta na papirnate vrećice.




Nakon što je 30. rujna 2014. guverner Kalifornije stavio svoj konačni potpis na Uredbu savezne države Kalifornije SB 270 kojom se zabranjuju jednokratne plastične vrećice od 1. siječnja 2015., o čemu je pisano na ovome blogu u cijelom nizu postova, a posljednji puta u postovima: Kalifornija kompromisno, ali nimalo ekološki i Guverner Kalifornije potpisao zabranu jednokratnih plastičnih vrećica, nevladina udruga "Bag the Ban" ("Uvrećite zabrane"), pokrenula je akciju "rušenja" odnosno prikupljanja potpisa za organizaciju referenduma s ciljem ukidanja ove uredbe, obrazlažući da osim ekološke štete, ova uredba ima i značajnog negativnog društvenog i financijskog utjecaja na ekonomiju Kalifornije.

Uglavnom, državni sekretar savezne države Kalifornije objavio je da je ured državne uprave zaprimio dovoljan broj potpisa za organizaciju referenduma protiv zabrane jednokratnih plastičnih vrećica, odnosno za opoziv Uredbe SB 270. Referendumom, koji će se održati 2016. godine, omogućiti će se glasačima Kalifornije da sami odluče žele li zabranu ili ne, u što je uključena i dodatna naknada na papirnate vrećice. Naime, kako su izračunali, ova Uredba za direktnu posljedicu ima oko milijardu dolara ekstra profira trgovcima, a istovremeno uništava ovaj dio profitabilne proizvodnje, te ostavlja oko 2000 ljudi bez posla.

Kako navode u svom priopćenju, ovo je velika zajednička pobjeda malog poduzetništva i potrošača, ne samo u Kaliforniji, već i u cjelokupnim Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, ovaj referendum stati će na kraj neopravdanim zabranama i uvođenjima nameta koje nikako nemaju za posljedicu nekakve ekološke koristi, već samo još veću zaradu velikim trgovačkim lancima i daljnje povećanje troškova života američkih obitelji. Odluka državnog sekretara Kalifornije veliki je korak za obitelji i poslovanje malih tvrtki i istovremeno garancija da se ovakve negativne odluke neće širiti širom Amerike.



Izvori:
Los Angeles Time:
California's plastic-bag ban put on hold by ballot referendum
Bag the Ban: Referendum to repeal statewide plastic bag ban qualifies for 2016 ballot


- 08:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #