Plastično je fantastično

četvrtak, 23.04.2015.

Dan planete Zemlje

Jučer, 22. travnja 2015. je bio Dan planete Zemlje. Još jedan dan kada bi smo se trebali osvrnuti malo oko sebe, uključiti se u akcije čišćenja, početi razmišljati o svom ponašanju i utjecaju na okoliš. Uobičajeno je da se u brojnim televizijskim i radijskim emisijama, kao i u brojnim novinskim i internet člancima govori o okolišu, našem ponašanju, zbrinjavanju otpada i o plastici.

Tako smo imali prilike vidjeti cijeli niz akcija lokalnih udruga koje su pozivale da se ne baca smeće u okoliš, da se korisni otpad odvaja, da promijenimo svoje ponašanje, da se plastika ne baca već reciklira. I to su dobre poruke koje će zasigurno dati rezultata.

Ali na žalost, od najeminentnijih imena takozvanih zelenih, imali smo prilike čuti hrpu gluposti. Izdvojiti ću samo dvije kada je aktivistica Zelene akcije gostovala u TV emisiji Dobro jutro Hrvatska i kojom prilikom je savjetovala gledatelje:
- ne pijte vodu iz plastičnih boca, treba smanjiti njihovu uporabu jer ih se godišnje proizvede milijardu tona (!?!)
- ne koristite
najlon (!?!) vrećice nego platnene.


Bože mili, kako sada prokomentirati te notorne gluposti i laži? Pa ukupna proizvodnja sve plastike danas na svijetu doseže oko 300 milijuna tona, od čega manje od 7 % otpada na PET ambalažu (dakle oko 2 milijuna tona). Kaže, slaže i ne trepne.

Isto tako preporučivati platnene vrećice, a brojni znanstvenici i stručnjaci u svojim su istraživanjima dokazali da je plastična vrećica najekološkija vrećica, a da pamučna vrećica ima najlošiji utjecaj na okoliš. Da ne kažem da komentira na državnoj javnoj televiziji, a ne zna da najlon vrećice ne postoje.

Ako se želite podsjetiti na točne i provjerene podatke pogledajte post na ovom blogu: U korist vlastite štete.

I na kraju ponavljam pitanje: komentirati, slati reagiranja ili jednostavno reći: Bože, oprosti im, ne znaju što trabunjaju (i to javno)?



Izvor podataka:
PlasticEurope:
Plastics - the Facts 2014/2015


- 11:36 - Komentari (6) - Isprintaj - #