Plastično je fantastično

subota, 25.04.2015.

Arizona zabranila zabrane

Plivati kontra struje
ili kako doći do naknadne pameti


Evo nam vijesti iz Arizone, savezne države SAD-a. Senat ove države donio je, a 13. travnja guverner potpisao Zakon kojim se na lokalnim razinama u Arizoni zabranjuje uvođenje zabrana i naknada na vrećice i ostalu plastičnu ambalažu (polistirenske kutije, plastične boce) te se za te iskorištene proizvode uvodi obavezno recikliranje.

Razlog ovakve odluke i donošenja ovog Zakona je iskustvo iz cijelih Sjedinjenih Američkih Država kojim se pokazalo da su zabrane i uvođenje naknada s ciljem smanjivanja potrošnje ovih proizvoda rezultat cijelog niza krivih pretpostavki, da su dovele do povećanja troškova života stanovništva i troškova poslovanja trgovina, zbunjuju javnost, a da istovremeno nije bilo nikakvih pozitivnih učina.

Trenutno, u Arizoni samo jedan gradić od 5575 stanovnika - Bisbee, ima uvedenu zabranu jednokratnih plastičnih vrećica i naknadu od 5 US$ centi (oko 35 lipa) za papirnate vrećice. Zabrana je stupila na snagu na Dan planete Zemlje 2014., ali je ovim saveznim zakonom poništena. Tri gradića Kingman, Tempe i Flagstaff imaju u proceduri uvođenje regulative o zabrani plastičnih i dodatnom oporezivanju papirnatih vrećica, ali očito je da će se sada morati odustati od ovih restriktivnih mjera.

Arizona je u nekoliko pokušaja 2008. i 2009. pokušala uvesti regulativu o ograničenju potrošnje vrećice, ali to nije uspijevalo dobiti potreban broj glasova, te zabrane nisu uvođene na saveznoj razini.

Donošenjem ovog zakona Arizona je prva savezna država SAD-a koja je uvela ovakvu regulativu, a slična je u proceduri usvajanja i u Missouriju. Georgia je početkom ove godine odbila prijedlog ovakve regulative.



Izvori:
Plastic News:
Arizona bans bag bans, mandatory recycling
Animated flags




- 15:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #