Plastično je fantastično

subota, 02.05.2015.

Europa šumom, Kalifornija polako izlazi na drum

Kalifornija suspendirala zabranu …
ili kako doći do naknadne pameti


Nakon što su provjereni potpisi od strane Kalifornijskog registracijskog ureda, državni sekretar Kalifornije g. Alex Padilla (koji je inače bio i predlagač predmetnog zakona) objavio je da je ostvaren potreban broj potpisa za opoziv Senate Bill 270 - zakona koji predviđa na cijelom teritoriju savezne države Kalifornije zabranu jednokratnih plastičnih vrećica i uvođenje naknade od 10 US$ centi (oko 70 lipa) za papirnate i plastične vrećice deblje od 56 mikrometara.
Valja reći, da je ovaj kalifornijski zakon bio prvi takve vrste na razini jedne cijele savezne držace SAD-a.

O ovom slučaju već je pisano na ovom blogu u više postova:

31.05.2013. - Kalifornija odbila zabranu jednokratnih plastičnih vrećica

06.02.2014. - Kalifornija ponovno u napadu na vrećice

14.03.2014. - Kalifornija kompromisno, ali nimalo ekološki

26.08.2014. - Kalifornija opet nije uspjela, za sada

29.08.2014. - Kalifornija zabranila jednokratne plastične vrećice

30.08.2014. - Senat Kalifornije potvrdio zabranu plastičnih vrećica

30.09.2014. - Guverner Kalifornije potpisao zabranu plastičnih vrećica

21.10.2014. - Posljedice zabrana u Kaliforniji (plastični humor)


Naime, Senat savezne države Kalifornije 28. kolovoza 2014. donio je odluku o prihvaćanju zakonskog prijedloga senatora Alexa Padille SB 270 kojim se zabranjuje korištenje, distribucija i prodaja jednokratnih plastičnih vrećica tanjih od 56 mikrometara, omogućeno je da trgovci naplaćuju najmanje 10 centi (oko 70 lipa) za papirnate i višekratne (deblje od 56 mikrometara) plastične vrećice. Također, odobreno je formiranje fonda u koji će se izdvojiti 2 milijuna US$ za pomoć radnicima (prekvalifikacija ili prijevremeno umirovljenje) u industriji koja se bavi proizvodnjom i recikliranjem plastičnih vrećica u Kaliforniji, a za koje se očekuje da će ostati bez posla.na razini cijele savezne države. Ovo je bio prvi prihvaćeni prijedlog koji na razini cijele savezne američke države brani korištenje jednokratnih plastičnih vrećica. Ova je regulativa trebala stupiti na snagu 1. srpnja 2015. godine.

Čim je guverner Kalifornije g. Edmund G. Brown Jr. stavio potpis na ovaj Zakon, Američko udruženje za promicanje plastičnih vrećica (American Progressive Bag Alliance - APBA) objavilo je da se ne predaju i u svojoj IZJAVI ZA JAVNOST najavili su prikupljanje potpisa s kojim bi opozvali ovaj Zakon.

Kako je rečeno u uvodu, do krajnjeg roka 29. prosinca 2014. skupljen je dovoljan broj potpisa - više od 800.000, i time se to smatra važećim referendumskim pitanjem o kojem će se 16. studenog 2016. izjašnjavati stanovnici Kalifornije. Do tada je ovaj Zakon suspendiran.

Kako su aktivisti APBA izjavljivali: Ovaj zakonski prijedlog nikada nije bio usmjeren na zaštitu okoliša, već obična muljaža u vidu nameta koji je trgovcima trebao omogućiti milijunsku ekstra zaradu, a sve u ime navodne zaštite okoliša.

Stanovnici sada imaju pravo na referendumu srušiti ovaj Zakon koji, osim što je doveo do povećanja troškova života, ugrozio je više od 2000 radnih mjesta u plastičarskoj industriji Kalifornije, a nimalo nije doprinio zaštiti okoliša.

I dok Europa uvodi restrikcije, Kalifornija izgleda pomalo dolazi pameti. Što bi rekli, Europa šumom, Kalifornija polako izlazi na drum.


Izvor:
Plastic bag ban report:
California Statewide Plastic Bag Ban Suspended




- 14:28 - Komentari (8) - Isprintaj - #