Plastično je fantastično

utorak, 19.05.2015.

Ono o čemu Prijatelji šute

Trećina europskih ptica je u opasnosti


Opsežnim istraživanjem utvrđeno je pogoršanje stanja prirodnih staništa i smanjenje broja divljači u Europi, prvenstveno zbog neodržive poljoprivrede, loših politika iskorištavanja zemljišta te nelegalne ljudske aktivnosti


EU State of Nature report (Izvještaj o stanju EU Prirode) - izvještaj jednog od najsveobuhvatnijeg istraživanja o stanju divljeg životinjskog svijeta koji je proveden u 27 zemalja Europske unije u razdoblju od 2007. do 2012., a uskoro će biti objavljen od strane Europske komisije, navodi da je evidentan dramatičan pad među nekad uobičajenim vrstama ptica kao što su ševa i grlica. "Najvažniji razlog smanjenju broja tih ptica je poljoprivredni pritisak". U izvještaju se navodi da se "ekosustavi bore kako bi preživjeli zbog ugroze od ljudske djelatnosti".

Nadalje, navedeni izvještaj navodi da se je broj grlica smanjio za 90 % od 1980. na ovamo, te da bi ova vrsta ptica uskoro mogla biti stavljena na tzv. crvenu listu Međunarodnog udruženja za zaštitu prirode (International Union for the Conservation of Nature - IUCN). Ogroman broj ptica pjevica ševa i strnadica lovi se ilegalno u Francuskoj te poslužuje kao delicije, što je njihov broj prepolovilo.


Na slici: U Europi je populacija grlica smanjena je za 90 ili više % od 1980. Foto: David Tipling / Alamy

Vodeći čovjek World Wildlife Found za Europu g. Andreas Baumueller izjavio je: "Izvještaj jasno pokazuje da je život divljih životinja i njihovo prirodno okruženje u krizi. Naša staništa kao naš prirodni kapital polako umiru, posebno se to odnosi na vrste poput ptica i leptira, a zbog enormnog pritiska neodržive poljoprivrede i politika iskorištavanja zemljišta."

O plastičnim vrećicama ni riječi. Eto, o tome naši navodni Prijatelji životinja šute.



Izvori:
The Guardian:
A third of Europe’s birds under threat, says most comprehensive study yet
Animated flags


- 18:39 - Komentari (3) - Isprintaj - #