Plastično je fantastično

ponedjeljak, 01.06.2015.

NEWSLETTER 31

NEWSLETTER 31



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec svibanj.

Svibanj - mjesec zanimljivih i različitih događanja. Na blogu je objavljeno 29 postova.

Mjesec na blogu je obilježila nepostojeća diskusija s takozvanim prijateljima životinja temeljena na njihovoj stalnoj borbi protiv plastičnih vrećica.

Također, objavljeno je i 7 nastavaka članka "Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike" kojeg je za časopis Polimeri pripremila prof.dr.sc. Đurđica Španiček.

Evo pregleda objavljenih članaka tijekom svibnja na blogu Plastično je fantastično (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.05. - NEWSLETTER 30 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom travnja.
02.05. - Europa šumom, Kalifornija polako izlazi na drum - Nakon što su provjereni potpisi od strane Kalifornijskog registracijskog ureda, državni sekretar Kalifornije g. Alex Padilla (koji je inače bio i predlagač predmetnog zakona) objavio je da je ostvaren potreban broj potpisa za opoziv Senate Bill 270 - zakona koji predviđa na cijelom teritoriju savezne države Kalifornije zabranu jednokratnih plastičnih vrećica i uvođenje naknade od 10 US$ centi (oko 70 lipa) za papirnate i plastične vrećice deblje od 56 mikrometara. Stanovnici sada imaju pravo na referendumu u studenom 2016. srušiti ovaj Zakon koji, osim što je doveo do povećanja troškova života, ugrozio je više od 2000 radnih mjesta u plastičarskoj industriji Kalifornije, a nimalo nije doprinio zaštiti okoliša.
03.05. - VIDEO ZAPISI 2 - Pregled objavljenih video priloga, a radi lakšeg snalaženja i pronalaženja zanimljivih video priloga na blogu.
04.05. - Bez panike i straha, plastika je sigurna - Odgovor na pitanje čitateljice bloga o ftalatima i opasnostima plastike.
05.05. - Bez brige, i jednokratne pelene su sigurne - Protivnici jednokratnih pelena osim ekoloških problema vezanih za njihovo odlaganje i uništavanje navode i niz zdravstvenih problema koje te pelene navodno mogu izazvati. Često se postavljaju pitanja o mogućnosti jednokratnih pelena da izazovu neplodnost muške djece i mogućnost postojanja karcinogena, odnosno tvari koje izazivaju karcinom. U ovom postu predstavljena je studija od Grovea i suradnika koja je u odnosu na neke prethodne temeljitije napravljena, uključila je više djece, promatrala i temperaturu tijela te analizirala niz situacija, uključujući i utjecaj odijevanja djece u dodatnu odjeću i pokrivanje dekicama. Zaključak studije je da prema trenutno dostupnim dokazima iz literature, nema uvjerljivih pokazatelja da nošenje jednokratnih pelena povećava temperaturu na površini mošnji. Također nema nikakvih studija koje su analizirale povezanost između nošenja bilo kakvih pelena u djetinjstvu i razvoja spermija u pubertetu i kasnijem životu muškarca.
06.05. - Vrle europarlamentarke ne razumiju - Tekst prof.dr.sc. Igora Čatića u kojem vrlo jasno obrazlaže pozadinu donošenja EU Direktive o ograničenju potrošnje tankih plastičnih vrećica .
07.05. - S ftalatima oprezno - Ftalati su noćna mora plastičara i crvena krpa zelenih i ostalih ideoloških toksikologa, kako ih naziva naš i svjetski uvaženi toksikolog prof.dr.sc. Franjo Plavšić. Problem je što se štetnost i toksičnost određenih ftalata paušalno pripisuju svim ftalatima, pa i ukupnoj plastici među kojima je ogroman broj plastičnih proizvoda koji uopće nemaju veze s ftalatima.
08.05. - Plastični Einstein - U sklopu Festivala znanosti u Tehničkom muzeju održana je radionica na kojoj je dr. sc. Ana Pilipović sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje okupljenima pokazala kako se aditivnim postupkom pomoću 3D pisača mogu izraditi plastične skulpture. Kako je se radi o Festivalu znanosti, dr. Pilipović se odlučila na izradu skulpture jednog od najpoznatijih znanstvenika na svijetu – teorijskog fizičara Alberta Einsteina.
09.05. - SADRŽAJ 12 - Radi lakšeg praćenja bloga, sastavlja se sadržaj postova. Na redu je sadržaj broj 12.
10.05. - Još malo o ftalatima - Vrlo zanimljiv članak Michaela D. Shawa "Ftalati: teško se pišu, teško se izgovaraju, ali lako se napadaju" u kojem nas je između ostalog podsjetio da se i osnivač Greenpeacea g. Patrick Moore ogradio od aktivnosti svoje bivše eko organizacije, a sve zbog nerazumnog napada na plastiku. "Zeleni" napadaju na toliko mnogo civilizacijskih dostignuća da sve to smrdi na elitizam i izgleda više kao napad prvenstveno na običnog čovjeka, čiji je status upravo zbog stvari protiv kojih se ti elitisti bore, značajno unaprijeđen u posljednjih 50 do 100 godina.
11.05. - Poetična blogerska potpora - Simpatična pjesmica kolegice blogerice "Malo ti, malo ja" prenešena iz jednog komentara.
12.05. - Trorječnik polimerstva on-line - Početkom 2014. bio je predstavljen ERPOHEN - Trorječnik polimerstva: hrvatsko-englesko-njemački autora Igora i Ranke Čatić. Riječ je o elektroničkom rječniku (CD-inačica) opsega oko 540 autorskih kartica koji sadržava 12 394 hrvatskih, 21 446 engleskih i 27 986 njemačkih istoznačnica, što znači da je za preporučene hrvatske nazive često ponuđeno više engleskih i njemačkih naziva. Društvo za plastiku i gumu rječnik je objavilo on-line na mrežnim stranicama časopisa Polimeri.
13.05. - Zabrane se ukidaju - Dvije godine nakon uvođenja zabrane jednokratnih plastičnih vrećica u trgovinama u Huntington Beachu, priobalnoj jedinici lokalne samouprave u Kaliforniji gdje živi više od 200 000 stanovnika, gradsko vijeće je glasanjem 6 naprema 1 ukinulo Uredbu o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica i uvođenju naknade od 10 US$ centi (oko 70 lipa) na papirnate vrećice.
14.05. - Quo vadis plastiko? - Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike - U najnovijem broju časopisa Polimeri, glavna urednica prof. dr. sc. Đurđica Španiček pripremila je vrlo zanimljiv članak prema prezentaciji dr. Donalda V. Rosata o perspektivama plastike u 21. stoljeću. Kako je članak vrlo zanimljiv i informativan, ali predugačak, odlučio sam ga na stranicama bloga objaviti u 14 nastavaka, u pravilu svaki drugi dan.
15.05. - Najava događaja: Izložba umjetničkog plastičnog nakita u Gliptoteci - U Gliptoteci Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti, naša svjetski poznata umjetnica Diana Sokolić ima izložbu i predstavljanje nove kolekcije umjetničkog i unikatnog plastičnog nakita izrađenog iz poli(metil-metakrilata) odnosno pleksiglasa.
16.05. - Bioplastika – sve važniji segment ukupne proizvodnje plastike - Quo vadis plastiko? - 2 - U ovom drugom nastavku članka "Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike" riječi je o bioplastici koja sudjeluje vrlo malo u ukupnoj proizvodnji plastike, ali predviđa se da će učešće bioplastike (bioizvorne i biorazgradljive) biti sve veće i značajnije.
17.05. - Prijatelji, skinite mi se + video prilog - Svako toliko, u pauzama kuknjave i moljakanja - udijelite, udijelite, vrli takozvani Prijatelji životinja predvođeni bledunjavim gospodinom Lukom Omanom uhvate se plastičnih vrećica. Pa krenu u napade, krenu u optuživanja (a ne mogu bez trabunjanja), kao da su plastične vrećice krive za sva zla ovoga svijeta, pogotovo prema svima nam dragim životinjama. Posljednji njihov pokušaj počeo je objavom javnog pisma na mrežnim stranicama njihove udruge: "Da nijedna ne bude besplatna!" kojom prilikom ne samo što iznose cijeli niz krivih i netočnih podataka, već namjerno navode čitatelje, a putem javnih medija i širu javnost, na sasvim neekološko ponašanje, navode da si sami čine štetu.
18.05. - Pakiranje hrane je pokretač proizvodnje plastike - Quo vadis plastiko? - 3 - U ovom trećem nastavku objave članka "Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike" opisan je jedan od najvažnijih segmenata primjene plastike, a to je ambalažna industrija i pakiranje. Predstavljena su i najnovija dostignuća s tzv. pametnom ambalažom.
19.05. - Ono o čemu Prijatelji šute - Trećina europskih ptica je u opasnosti - Opsežnim istraživanjem utvrđeno je pogoršanje stanja prirodnih staništa i smanjenje broja divljači u Europi, prvenstveno zbog neodržive poljoprivrede, loših politika iskorištavanja zemljišta te nelegalne ljudske aktivnosti. A ne zbog plastičnih vrećica.
20.05. - Trendovi i pokretači u automobilskoj industriji - Quo vadis plastiko? - 4 - U ovom nastavku objave članka "Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike" riječ je o upotrebi plastike u automobilskoj industriji. Plastika autoindustriji donosi višestruke koristi - pojeftinjuje i ubrzava proizvodnju, smanjuje masu vozila, a time i potrošnju goriva, što je direktno pozitivan doprinos zaštiti okoliša.
21.05. - Plastika za spas u zadnji čas - Zanimljiva vijest prostrujila je hrvatskim medijima. U Kninu nema vremena za završiti metalni spomenik dr. Franji Tuđmanu, pa je ravnatelj kninskog muzeja najavio izradu spomenika od poliestera. Kako i naslov kaže - spas u zadnji čas.
22.05. - Pokretači za primjenu plastike u elektronici - Quo vadis plastiko? - 5 - U petom nastavku objave članka riječ je o cijelom nizu plastika koje se koriste u elektronici i bez kojih je današnja elektronika nezamisliva.
24.05. - I ovo će vam Prijatelji prešutjeti - Koliko vode troši vrećica? - Nastavak nepostojeće diskusije s Prijateljima životinja. Ovaj puta riječ je o potrošnji vode tijekom životnog ciklusa različitih proizvoda, među kojima se posebno izdvaja velika potrošnja za platnene vrećice.
25.05. - Energija vjetra - Quo vadis plastiko? - 6 - U šestom nastavku članka riječ je o primjeni plastike u proizvodnji obnovljivih izvora energije - pri izgradnji i eksploataciji vjetroelektrana, gdje se plastika pokazala ključnim materijalom koji omogućava učinkovito iskorištenje energije vjetra.
26.05. - Najava događaja: Z1 o plastičnim vrećicama - Najava emitiranja emisije zagrebačke televizije Z1 "Zeleni grad" u kojoj je bilo riječi o plastičnim vrećicama. U emisiji je sudjelovao i autor bloga. 20 minutna snimka emisije može se pogledati na facebook stranici bloga "Plastično je fantastično".
27.05. - I čunjevi su plastični, zar ne? - Prenesena vijest s portala Hrvatske televizije o iznimnom uspjehu ženske kuglačke reprezentacije slijepih i slabovidnih na Svjetskom prvenstvu u Slovačkoj - svjetske ekipne prvakinje s ekipnim i pojedinačnim svjetskim rekordom u kuglanju.
28.05. - Fotonaponsko tržište - Quo vadis plastiko? - 7 - Sedmi nastavak članka govori o primjeni plastike u izradi fotonaponskih panela i mogućnostima daljnjeg razvoja ovog područja
29.05. - Hvala Vam 200 000 puta - Blog "Plastično je fantastično" je 28. svibnja 2015. nakon što postoji 43 mjeseca i 23 dana zabilježio 200.000. posjet. Na blogu je do tog dana objavljeno 1165 postova, bilo je i 4066 komentara. Prvih 100 000 posjeta ostvareno je 31. ožujka 2014., dakle nakon 29 mjeseci od kreiranja bloga, da bi sljedećih 100 000 bilo ostvareno u 14 mjeseci, pa ako se ovako nastavi, u sljedećih 7 mjeseci do kraja ove godine mogli bi očekivati i 300 000-tog posjetitelja. Svi ti Vaši posjeti drže me u uvjerenju da, slagali se mi ili ne, imamo komunikaciju, a cijelo vrijeme sam se trudio da moja komunikacija prema Vama bude argumentirana i potkrijepljena stručno i znanstveno potvrđenim podacima.
30.05. - Z1 o plastičnim vrećicama - snimka emisije - Snimka emisije "Zeleni grad" zagrebačke televizije Z1 o plastičnim vrećicama. Mlada novinarka Maja Tanasovski razgovara s Lukom Omanom i autorom bloga.


ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.


IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
09.03.2012. - Znate li koji je najnoviji modni trend? - U modi je da filmske zvijezde i supruge zvijezda promoviraju eko-modu i brinu o čistoći planeta, a modna industrija već neko vrijeme koketira s idejom o ekološki osviještenoj modnoj pisti. Za večernju se toaletu koristi održivi materijal od recikliranih plastičnih boca, stari se gumbi prišivaju na nove jaknice, kreiraju odijela od tekstilnog otpada i pazi na etički čist proizvod, onaj kojega nisu izradile dječje ruke, niti radnici bez plaće i u bijednim uvjetima rada. Uoči prijateljske utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Švedske krajem veljače, glavni tehnički sponzor 'vatrenih' Nike predstavio je novi gostujući dres naših momaka. Donji je dio izrađen od stopostotnog recikliranog poliestera, zadnja riječ tehnologije, a u svaki je dres - 23 % lakši od onoga prije četiri godine - utrošeno 13 recikliranih plastičnih boca.


NOVOSTI NA BLOGU:

U sklopu PLASTIČNE ENCIKLOPEDIJE, rubrike s lijeve strane naslovne stranice bloga "Plastično je fantastično", dodan je i pregled serije članaka "Quo Vadis plastiko" koja govori o budućnosti plastike. Tekst je pripremila prof.dr.sc. Đurđica Španiček i pod naslovom Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike, originalno je objavljen u časopisu Polimeri.


Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 23:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #