Plastično je fantastično

nedjelja, 07.06.2015.

Sao Paolo uvodi ograničenja za plastične vrećice

Brazilski megapolis Sao Paolo uveo je zabranu plastičnih vrećica izrađenih na foslinoj osnovi. Zabrana je stupila na snagu početkom travnja 2015., nakon višegodišnje rasprave između udruženja industrije i gradske vlasti.

Supermarketi sada smiju nuditi plastične vrećice jedino proizvedene na bioosnovi i moraju biti zelene ili sive boje kako bi se jasno vizualno znalo koje su za odlaganja otpada za recikliranje, a koje su za organski otpad. Za nepravilno korištenje vrećica građani bi mogli biti kažnjeni.



Sao Paolo nastoji povećati udio recikliranja na način da se zelene vrećice odlažu kroz sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja. Naime, Sao Paulo ima oko 12 milijuna stanovnika koji dnevno proizvedu 12500 tona otpada, a samo se 3 % reciklira. Gradske vlasti žele udio recikliranja otpada povećati barem na 10 %. Kritičari ove mjere pribojavaju se da neće biti uspješna jer nije izgrađen sustav odvojenog prikupljanja te navode da je neuobičajena.

Ovom uredbom predviđeno je da trgovci smiju ponuditi samo biorazgradljive vrećice za odlaganje otpada u sivoj ili zelenoj boji, ili bilo koju drugu ambalažu napravljenu od biljaka (uzgojina) kao što su kartonske kutije te se ta ambalaže ne bi smjela naplaćivati ili bi se naplaćivala nekoliko US$ centi. Uredba predviđa i da sve ostale plastične vrećice moraju sadržavati najmanje 51 % bioizvornog materijala. Velike crne plastične vreće za smeće i dalje su u upotrebi.


Komentar autora bloga:
Vrlo zanimljivo i nimalo iznenađujuće. Očito je da nastojanje gradske uprave nema veze sa zaštitom okoliša, niti s unapređenjem sustava recikliranja, ali ima veze kako domaću industriju zaštititi od vanjske konkurencije. Naime, dobro je poznato da je Brazil najveći proizvođač kukuruza na svijetu i u svjetlu te činjenice treba sagledavati ovu uredbu.




Izvori:
Plastic News:
Brazil's Săo Paulo launches plastic bag restrictions, fines
Animated flags


- 08:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #