Plastično je fantastično

srijeda, 24.06.2015.

Kalifornija potiče recikliranje

Zakonodavci u Kaliforniji razmatraju dvije uredbe s kojima će se potaknuti sustav recikliranja, a to je da će se propisati da u plastenkama za pića bude najmanje 10 % reciklata. Uredba osim što propisuje najmanje 10 % reciklata u PET plastenkama i kutijama, predviđa i povećanje minimuma od 35 % staklenog reciklata za staklenke.

Uredba bi trebala stupiti na snagu od 2017. godine, a odnosila bi se na sve plastenke i staklenke koje se pune i proizvode u Kaliforniji.

Uredbe koje reguliraju ovo područje za staklenke u drugim državama predviđaju sustav kaucije, koju kupac plaća kod kupnje pića u povratnoj staklenoj ambalaži, a koja mu se vraća pri povratu. U Kaliforniji je sustav drugačiji i predviđa da posebnu naknadu za recikliranje plaćaju distributeri pića. Taj sustav u Kaliforniji zove se CalRecycle.



Naknada za preradu naplaćuje se i proizvođaču ambalaže koju je skuplje reciklirati nego što vrijedi iskorištena ambalaža.

Neki proizvođači biti će više zahvaćeni ovom uredbom, dok su neki drugi već postigli ove ciljeve. Coca Cola koristi oko 6 % reciklata u svojim PET plastenkama, Pepsi izvještava da koristi 10 %, dok Nestle izjavljuje da je ambalaža za 5 njihovih proizvoda proizvedena od 50 do 100 % recikliranog PET-a.

S druge strane, American Chemical Council (Američko vijeće za kemiju) smatra da ova uredba nije dobra jer će nepotrebno omesti postojeći sustav recikliranja. Naime, plastični materijal koji se prikuplja za recikliranje, koristi se za cijeli niz proizvoda na tržištu - od različitih spremnika, kutija, pa za proizvodnju tekstila, odjevnih predmeta, cijevi, podnih obloga i tepiha. Određivanje obaveze da se reciklat u navedenoj količini koristi za plastenke, preusmjeriti će reciklat u proizvodnju plastenki, dok će ostalo, za sada stabilno tržište reciklata vjerojatno ostati bez sirovine.



Izvori:
Plastic News:
California may require more recycled content in bottles
Animated flags


- 15:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #