Plastično je fantastično

nedjelja, 28.06.2015.

Bioplastika iz smeća



Zašto ne bi smo napravili plastične vrećice od starog odbačenog kruha? Kruh, ali i brojni drugi organski otpad može se pretvoriti u različite nove plastične proizvode. Evo nam slikovnog prikaza:





Slika 1 - Ne bacajte stari kruh


Stari kruh u novu plastiku: Institut za istraživanja primijenjenih polimera (Institute for Applied Polymer Research) iz Fraunhofera i Institut za poljoprivredna istraživanja (Institute for Agricultural Research) iz Leibnitza udružili su znanstvene snage ka ostvarenju toga cilja. Naravno da to uključuje puno više od rezanja starog kruha i zamješavanja u novu plastiku. Najprije se kruh mora usitniti do molekulskih veličina - a to nije moguće samo s nožem.


Slika 2 - Od škroba do šećera


Kruh, ili bilo koji drugi otpad koji sadrži veću količinu škroba, mora se razgraditi u šećere, koji su omiljena hrana određenih mikro organizama. bakterije tada pretvaraju šećere u dugačke molekule mliječne kiseline, takozvana polilaktilna kiselina (PLA).


Slika 3 - Vlakna od laktalne kiseline


Ova vlakna od polilaktalne kiseline (PLA) proizvedena su od škroba kukuruza. Mogu se iskoristiti ta brojne primjene. Vlakna nalaze svoju primjenu u medicini, dok se niti mogu istkati u tkanine.


Slika 4 - Kompostabilne kape


Polo majice i bejzbolske kape (na slici) kao i ostali različiti plastični proizvodi su kompostabilni. Pokopani u zemlju ili izloženi suncu ti će se proizvodi eventualno raspasti. Nakon nekog vremena, ostati će samo laktilna kiselina. To je također korisno u medicini: vijci za fiksiranje kostiju izrađeni od PLA, postepeno će se razgraditi kako kost bude ozdravljivala.


Slika 5 - Što učiniti s ljuskama od škampi?


Otpad od prerade "plodova mora" također može biti pretvoren u plastiku. Ljuske škampi i rakova sadrže hitin (chitin), odličnu sirovinu za proizvodnju novih polimera. Takva prerada također rješava i problem ekološke prirode. Otpad od ribarske industrije ne samo da smrdi, već i stvara opasne plinove.


Slika 6 - Polimeri iz drveta


Kada tvornica papira proizvodi celulozu, tada, naravno, ostaje ponešto sa strane, s čime se samo gljive mogu nositi: lignin. I njega biokatalizator može razgraditi. Istraživači s Instituta za međufazno inženjerstvo i biotehnologiju (Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology) iz Fraunhofera žele lignin pretvoriti u polimer - osnovu za novu plastiku.


Slika 7 - Pjenasti polimer napravljena od CO2


Energetska postrojenja proizvode otpad u obliku plinova. Pjenasti polimer na slici djelomično je izrađen od ugljičnog dioksida iz ispušnih plinova elektrane na ugljen. CO2 se razgrađuje korištenjem posebnog katalizatora kojeg proizvodi Bayer. Prednost ove nove metode je da se troši manje energije nego klasična proizvodnja pjenastih polimera.


Slika 8 - Od prototipa do proizvodnje


CO2 pjenasti polimer mogao bi se uskoro naći u mnogim domaćinstvima. Na slici je prikazana proizvodnja u pilot postrojenju u Leverkusenu. Pravo veliko postrojenje upravo se gradi, a očekuje se da će krenuti u probnu proizvodnju tijekom 2016.


Slika 9 - Pretvaranje drveta direktno u plastiku


Prirodni materijali također mogu biti dodani u klasične plastične smjese kako bi se strukturno ojačao proizvod. Te plastične smjese sadržavaju drvo i ostala prirodna vlakna i mogu se iskoristiti za izradu namještaja ili unutarnje obloge automobila.


Slika 10 - Prototip napravljen od želea algi


Ovaj komad napravljen je od želea algi. Alge rastu brzo i odlično proizvode energiju. Ali i vlakna algi mogu biti korisna za proizvodnju plastičnih dijelova. Istraživači sa Sveučilišta u Bonnu uzgajaju alge i proizvode vlakna u svom agrikulturnoom kampu Klein Altendorf.



Izvor:
Deutsche Welle (DW):
Bioplastics made of garbage
Animated flags


- 12:18 - Komentari (2) - Isprintaj - #