Plastično je fantastično

srijeda, 01.07.2015.

NEWSLETTER 32

NEWSLETTER 32


Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec lipanj.

Lipanj - mjesec zanimljivih i različitih događanja. Na blogu je objavljeno 29 postova.

Mjesec nema nekih posebnih obilježja. Objavljeno je preostalih 7 nastavaka članka "Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike" kojeg je za časopis Polimeri pripremila prof.dr.sc. Đurđica Španiček čime je završena objava serije članaka "Quo Vadis plastiko?" o budućnosti plastike. Pregled objavljenih članaka s poveznicama (linkovima) iz ove serije, radi lakšeg pristupa i čitanja dana je u lijevom boxu naslovnice ovog bloga.

Evo pregleda objavljenih članaka tijekom lipnja na blogu Plastično je fantastično (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.06. - NEWSLETTER 31 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom svibnja.
02.06. - Trendovi primjene plastike u zelenoj gradnji - Quo vadis plastiko? - 8 - Prikaz primjene plastike u građevinarstvu gdje danas plastika ima nezamjenjivu ulogu, posebno u zelenoj gradnji, odnosno energijski učinkovitim zgradama.
03.06. - Bili smo na izložbi u Gliptoteci - Svestrana multimedijska umjetnica Diana Sokolić zamislila je i ostvarila 16. svibnja 2015. u Gliptoteci HAZU, vjerojatno jedinstvenu izložbu ne samo na ovim prostorima. Na odljeve gipsanih replika klasičnih kipova stavila je svoj umjetnički plastični nakit. Foto izvještaj s izložbe.
04.06. - Trendovi u primjeni plastike u medicini - Quo vadis plastiko? - 9 - Budućnost primjene i nezamjenjiva uloga plastike u medicini. Osim uobičajenih primjena, visokokvalitetna plastika nalazi primjenu i pri izradi posebnih uređaja koji se ugrađuju u tijelo pacijenta.
05.06. - Jesmo li mi zaista slučajna država? - Na svojoj facebook stranici, uvaženi eurozastupnik gospodin Davor Škrlec objavio je isječak iz emisije HTV-a "Potrošački kod" koji je iskoristio za propagandu svoje stranke, ali na žalost, ponašajući se kao ekološki trojan - u korist vlastite štete.
06.06. - Tehnički trendovi na području vodljivih polimera - Quo vadis plastiko? - 10 - Predstavljeni su vodljivi polimeri. Poznato je da su plastični materijali odličan toplinski i elektro izolator (podsjetimo se svih plastičnih izolacija za električne vodiče kao i obloga od plastike za termo izolacije), međutim primjenom polimera s čađom omogućuje nova rješenja i velike mogućnosti.
07.06. - Sao Paolo uvodi ograničenja za plastične vrećice - Brazilski megapolis Sao Paolo uveo je zabranu plastičnih vrećica izrađenih na foslinoj osnovi. Zabrana je stupila na snagu početkom travnja 2015., nakon višegodišnje rasprave između udruženja industrije i gradske vlasti. Supermarketi sada smiju nuditi plastične vrećice jedino proizvedene na bioosnovi. U komentaru posta je obrazložena pozadina ove odluke.
08.06. - Budućnost vodljivih polimera - Quo vadis plastiko? - 11 - Riječ je o grafenima, polimerima pomiješanim s čađom, a kako bi se dobili vodljivi polimeri, što otvara vrlo veliku i široku buduću primjenu polimera u budućnosti.
09.06. - Proizvođači vrećica tuže Dallas - Uredba kojom se želi ograničiti potrošnja jednokratnih plastičnih i papirnatih vrećica u Dallasu, predmet je tužbe koju su pokrenuli proizvođači plastičnih vrećica i reciklari.
10.06. - Trendovi u području temperaturno postojanih polimera - Quo vadis plastiko? - 12 - U ovom nastavku opisani su temperaturno postojani polimeri koji sve više nalaze primjenu u tekstilnoj industriji za zaštitnu odjeću.
12.06. - Nema potrebe za tužbom - Gradski vijećnici Dallasa raspravljali su o sve većem nezadovoljstvu građana uredbom o uvođenju taksi na plastične i papirnate vrećice te je predloženo njeno ukidanje, koje je 6. lipnja 2015. izglasano, odluka u ukidanju je donesena i odmah je stupila na snagu.
13.06. - Što se od visokotemperaturne plastike može očekivati u budućnosti? - Quo vadis plastiko? - 13 - Visokotemperaturna plastika sve veću primjenu nalazi prvenstveno u automobilskoj industriji čime se postiže višestruka korist - jeftiniji dijelovi, jednostavnija proizvodnja, olakšavanje vozila i smanjenje potrošnje goriva i brojne druge ekonomske, energijske i ekološke prednosti.
14.06. - Viktorov poučak - Poziv čitateljima bloga da posjete novootvorenu kolumnu "Viktorov poučak" koju piše dr. sc. Viktor Simončič, između ostaloga i uvaženi suradnik ovog bloga. U postu je dana poveznica koja je kao sličica, radi lakšeg pristupa čitateljima izdvojena i slijeve strane u boxu. No kako stvari stoje, uskoro će doći do promjena o čemu ću Vas obavijestiti.
15.06. - I na kraju, Quo vadis plastiko? - Quo vadis plastiko? - 14 - Zadnji nastavak serijala dr. Donalda V. Rosata kojeg je pripremila prof.dr.sc. Đurđica Španiček o budućnosti plastike. A budućnost plastike može se opisati u samo jednoj riječi - grafeni.
16.06. - Aktualno, jednostavno, praktično (video prilog) - Kako iskoristiti staru plastenku za zaštitu od komaraca.
17.06. - Plastične vijesti 85 - Reciklirani PET za interijer Fordovih vozila - Najnoviji Fordov pick-up F-150 imati će unutrašnjost putničke kabine izrađenu između ostalog i od recikliranog PET-a. U kompaniji očekuju da će umjesto na odlagališta, u sustav recikliranja preusmjeriti najmanje 5.000.000 PET plastenki ove godine.
18.06. - NE terorizmu! - Plastični humor - Karikatura kao odgovor na sve veću histeriju protiv plastičnih boca.
19.06. - Priroda i plastika - Festival fotografija Atkins - Dio izbora najboljih fotografija festivala Atkins 2015. čiji je glavni motiv bila priroda. Niti fotografije s tematikom prirode više ne mogu bez plastike, bilo da je korisna vrećica, bilo da je odbačena vrećica, bilo da je plastična ambalaža. Da, plastika i jeste dio prirode, a samo o nama ovisi hoće li u toj prirodi biti korisna ili smetnja.
20.06. - Plastične vijesti 86 - Signifikantno - Vijest kaže da europski proizvođači još uvijek čekaju "slobodniji" i lakši pristup kineskom tržištu, ali taj proces vrlo je spor. Žale se da nemaju s kime razgovarati. Ništa čudno kada se zna, na primjeru plastičnih vrećica, kako Europa zatvara svoje tržište kineskoj robi.
21.06. - Da se ne zaboravi - Obilježena je godišnjica kada je 1948. godine Columbia Records predstavila je prvu vinilnu long play (LP) ploču. Prva long plejka bila je promjera 30 centimetara i sadržavala je oko 45 minuta snimljene glazbe. Materijal od kojeg su izrađivane ove gramofonske ploče bio je tzv. vinilni kopolimer odnosno kopolimer dobiven polimerizacijom monomerâ vinil klorida i vinil acetata, pojednostavljeno rečeno jedinstvenim polimerizacijskim postupkom dobivena smjesa poli(vinil klorida) (PVC) i poli(vinil-acetata) (PVAC).
22.06. - Plastične vijesti 87 - Simtomatično - Plastičar koji proizvodi plastične glave za električne četkice za zube Ranir LLC investira oko 3 milijuna $ u automatsku opremu za proizvodnju. Zapošljavati će 19 novih radnika i proizvoditi će godišnje 5 milijuna plastičnih glava za električne četkice za zube. Ranir LLC svoju investiciju realizira u Grand Rapidsu u Michiganu u SAD-u, gdje vraća svoju proizvodnju iz Kine.
23.06. - Džaba se smješkaš - Plastični humor - Foto humor.
24.06. - Kalifornija potiče recikliranje - Zakonodavci u Kaliforniji razmatraju dvije uredbe s kojima će se potaknuti sustav recikliranja, a to je da će se propisati da u plastenkama za pića bude najmanje 10 % reciklata. Uredba osim što propisuje najmanje 10 % reciklata u PET plastenkama i kutijama, predviđa i povećanje minimuma od 35 % staklenog reciklata za staklenke.
25.06. - Razmislite - video prilog - Video prikaz razvoja bakterija kroz 36 sati na višekratnim vrećicama i torbama. Ne treba komentirati, samo poziva na razmišljanje prije no što se zaklinjete u višekratne vrećice. Razmislite i budite pažljivi prema sebi i svom zdravlju.
26.06. - Svet polimera o foto natječaju i izložbi - "Svet polimera" je časopis Društva inženjera plastičara i gumara Srbije. U najnovijem broju predstavljen je blog Plastično je fantastično, Foto natječaj "Plastika i plastični proizvodi oko nas" te izložba koja je održana u sklopu Festivala znanosti u travnju ove godine u Tehničkom muzeju u Zagrebu.
27.06. - PET i blato, kao suho zlato - foto prilog - Nijemac Andreas Froese, ekolog i inovator s adresom u meksičkom Saltillu, osmislio je ECOTEC, tehniku gradnje od plastičnih boca ispunjenih blatom. Gradio je do sada u Hondurasu, Boliviji, Meksiku, Kolumbiji i Ugandi.
28.06. - Bioplastika iz smeća - foto prikaz - Zašto ne bi smo napravili plastične vrećice od starog odbačenog kruha? Kruh, ali i brojni drugi organski otpad može se pretvoriti u različite nove plastične proizvode.
29.06. - Bioplastika je ignorirana - Ispitivanje javnog mnijenja kojeg su provele kompanija Brilliant Little Planet, opskrbljivač i distributor biorazgradivih plastičnih sirovina i konzultantska kuća Adapt Low Carbon Group iz Velike Britanije pokazalo je razloge zašto biorazgradiva i bioizvorna plastika odnosno plastični proizvodi izrađeni od tih materijala nisu postigli očekivani uspjeh.
30.06. - Naši (novi) plastičari - Čisti val energije - Uskoro započinje s radom tvrtka Čisti val energije, vlasništvo Slobodana Radića. Planira se zapošljavanje 300-tinjak radnika u tvrtki koja će se u Poslovnoj zoni Čaporice baviti reciklažom, otkupom i preradom svih vrsta plastičnih masa.


ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.

IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
10.03.2012. - Kako od otpadne plastike dobiti visokovrijedno gorivo? - video prilog - Princip je jednostavan. Tamo gdje je recikliranje zbog logističkih problema otežano ili nemoguće, ili se ne isplati, može se primijeniti postupak prikazan u video prilogu.

NOVOSTI NA BLOGU:

U lijevoj koloni, u zadnjem boxu naslovnice bloga "Plastično je fantastično", dodana je sličica - poveznica (link) na kolumnu "Viktorov poučak" dr.sc. Viktora Simončiča koju redovno tjedno objavljuje na portalu "Zrnca mudrosti uz šalicu kave", a u kojoj komentira (ali i opravdano kritizira) svakodnevna događanja iz svijeta politike, zaštite okoliša i drugih područja, ukazujući nam na nepravilnosti koje nas okružuju, a da ih niti ne primjećujemo.


Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 14:52 - Komentari (5) - Isprintaj - #