Plastično je fantastično

nedjelja, 05.07.2015.

Cirkularna ekonomija i biorazgradljive vrećice

U posljednje vrijeme, posebno od ekološki svjesnijih organizacija i pojedinaca čujemo da je cirkularna ekonomija osnova održivog razvoja.

Pa pogledajmo što je to cirkularna ekonomija?

Osnovni postulati cirkularne ekonomije su obnovljivost resursa - bilo sirovinskih bilo energijskih. Uz obnovljivost, vrlo je važno racionalno i odgovorno korištenje sirovinskih resursa i energije, kao i odgovorno korištenje proizvoda tijekom cijelog životnog ciklusa - počevši od pridobivanja sirovina i energije, do prerade i proizvodnje, korištenja, pa ponovnog korištenja, a nakon završetka tog uporabnog ciklusa, odvojeno odlaganje i recikliranje. Bilo da se reciklira u isti proizvod, bilo da se koristi već uložena energija i sirovina i dobiva se novi proizvod ili drugačiji oblik energije.

E, upravo u tome, na žalost kvazi zelenih i eko terorista koji nas maltretiraju svojim neznanjem, plastika ima ključnu ulogu. Brojna istraživanja nezavisnih instituta potvrdila su da plastični proizvodi, bilo jednokratni, bilo višekratni značajno manje troše energije od proizvoda izrađenih od drugih materijala, značajno manje troše prirodnih resursa (sirovina, vode) od proizvoda izrađenih od drugih materijala (staklo, metal, papir, pamuk, itd.).

U više navrata pisano je na ovom blogu u nezamjenjivoj ulozi plastike i plastičnih kompozita u razvoju sustava obnovljive energije (vjetroelektrane, sunčevi kolektori, fotonaponski paneli, izolacijski materijal).

Ali, valja svim tim kvazi zelenima i eko teroristima ukazati i na jednu njihovu krajnju nelogičnost i nedosljednost, da ne kažem apsurdnost. Cirkularna ekonomija nespojiva je s biorazgradljivim materijalima i proizvodima. Apsurdno je njihovo zalaganje za cirkularnu ekonomiju i istovremeno promoviranje biorazgradljivih vrećica. Naime, osim svih štetnosti koje nosi biorazgradljivost (npr. efekt "slobodno baci, samo će se razgraditi"), a te kvazi eko neznalice nas uvjeravaju da je to pravo eko rješenje, biorazgradnjom se nepovratno gubi sirovina i uložena energija.

Jedino recikliranje omogućava da se zaokruži taj ciklus, a u sustavu recikliranja, plastika je najučinkovitija. Biorazgradljiva plastika nespojiva je sa sustavom recikliranja.

Primjer kvalitetnog i učinkovitog sustava cirkularne ekonomije u području informatičke djelatnosti (koja je nezamisliva bez plastike) dan je na sljedećem primjeru:




Očito je da bi i najmanja količina biorazgradljive plastike u ovom zatvorenom cirkularnom sustavu bila pogubna.



Izvor:
Wikipedia:
Circular economy
Electronics Take Back:
Dell Introduces First Computer Made With Plastics from Recycled Electronics


- 12:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #