Plastično je fantastično

srijeda, 05.08.2015.

Zašto rušite sustav?

Kako je najavljeno od Ministarstva zaštite okoliša i prirode, novim Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu predviđa se ukidanje naknade za povratnu PET ambalažu za mlijeko i ostale mliječne proizvode

Članak 3
... 25. Piće je alkoholno piće, bezalkoholno piće, stolna, mineralna i izvorska voda, voćni sirupi i ostali tekući proizvodi na voćnoj i drugoj bazi te bilo koji drugi prilog koji pakiran zajedno s tekućom bazom čini cjelovitu jedinicu primarne ambalaže; osim mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda. ...

Članak 32
... (4) Za otpadnu ambalažu od mlijeka i ostalih tekućih mliječnih proizvoda na koju je plaćena povratna naknada sukladno odredbama Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu potrošač ima pravo na povrat naknade prilikom povrata iskorištene otpadne ambalaže prodavatelju do 01. rujna 2015. godine. ...

Izvod iz prijedloga Pravilnika



Dakle, prilikom kupovine mlijeka i ostalih tekućih mliječnih proizvoda u PET ambalaži većoj od 0,2 litre više se neće naplaćivati 50 lipa povratne naknade, niti će se nakon 1. rujna 2015. moći ostvariti povrat za prije skupljenu PET ambalažu.



Pokušao sam doći do stvarnih razloga zašto se to čini i dobio sam dva odgovora:

- želi se pojeftiniti mlijeko kako bi se povećala prodaja i time pozitivno utjecalo na teško stanje hrvatske mljekarske industrije - kako kaže ministar Zmajlović: "Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u ambalaži s povratnom naknadom već od idućeg mjeseca trebale bi pojeftiniti 52 lipe".

- na ovom dijelu naplate povratne naknade, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostvaruje gubitke.


Vrlo dvojbena obrazloženja. Naime, jeste da je u cijeni mlijeka i 50 lipa povratne naknade, ali ista ta naknada se kupcu vraća, pa mu je stvarna cijena mlijeka 50 lipa niža. Dakle, taj argument ne stoji. S druge strane, pored toliko vrsta cijena i ambalaža, akcija i popusta u našim trgovačkim lancima tko može pratiti je li se cijena mlijeka snizila?

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji upravlja sustavom povratne naknade, ako i ima gubitke na tih 11 % PET ambalaže (u što osobno sumnjam - novac samo kruži), isto može pokriti velikim profitima koje ostvaruje na PET ambalaži za druga pića.

A zašto sam izričito protiv ukidanja ove naknade?

Prvenstveno jer se je taj sustav povratne naknade u zadnjih 10 godine (bez obzira na sve kriminalne radnje, muljaže i marifetluke) pokazao odličnim. Čim je uveden, nestale su iz okoliša sve plastenke, potaknut je sustav recikliranja i ostvarene su sve moguće prednosti koje sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja pruža - ušteda materijala, energije i drugih resursa te očuvanje okoliša. Ne treba zanemariti niti socijalni element koji se pokazao kao dobra nuspojava uvođenja naknada.

Na kraju mogu samo zaključiti da je ova promjena donesena pod pritiskom velikih trgovačkih lanaca, kako bi još jednom na muljažu ostvarili nezaslužene supreprofite. A na taj način ruši se dobro uspostavljen sustav, šteti se plastičarskoj industriji, ali šteti se i okolišu na više načina.

Cijeli svijet potiče i unapređuje svoje sustave recikliranja, a mi rušimo naš odlično postavljeni. I umjesto da ga širimo i na ostalu plastičnu ambalažu (PE-HD, PVC), ne, mi smo pametniji od cijelog svijeta.

Ili smo samo slabiji od trgovačkih lanaca?




Izvori:
Večernji list:
S početkom srpnja stižu promjene kod povratnih naknada, evo što se mijenja
Ambalaža.hr: Nacrt Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu


- 17:33 - Komentari (10) - Isprintaj - #