Plastično je fantastično

subota, 08.08.2015.

Darujte krv, spasite život, budite humani i sigurni

… jer plastika to omogućava



Ovih dana učestali su pozivi iz hrvatskih bolnica i njihovih odjela za transfuziju s pozivom građanstvu da daruju krv. Potrebe su velike, potrošnja je povećana, pa evo i ovaj blog se priključuje ovom humanitarnom pozivu.




Valja sve darivatelje krvi podsjetiti da je cijeli postupak osim što je human, i siguran, bezbolan, koristan i za darivatelja, a istovremeno se obavi pregled krvi pa u slučaju da se utvrdi neka nepravilnost, darivatelj se odmah obavještava.




Vrećice za krv s pripadajućim plastičnim cjevčicama i zatvaračima proizvode se od omekšanog poli(vinil-klorida) (PVC). PVC se za proizvodnju (jedino tih) vrećica koristi više od pola stoljeća i trenutno je jedini pogodni materijal za ovakvu vrstu medicinske opreme. PVC vrećice za krv imaju ključnu ulogu u osiguravanju uvjeta za dugoročno i pouzdano čuvanje te visokih standarda sigurnosti i kvalitete zdravstvene ispravnosti krvi i krvnih pripravaka, a time i zaštite zdravlja pacijenata.




Upravo PVC vrećice omogućile su dugotrajno čuvanje krvi i krvnih pripravaka. Krvna plazma čuva se na -30 °C do godine dana, a derivati i više godina.



Izvor:
Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu:
O krvi



- 12:39 - Komentari (8) - Isprintaj - #