Plastično je fantastično

ponedjeljak, 10.08.2015.

Rusi protiv plastenki




Ruski zakonodavci bore se protiv gotovo pa nerješivog problema - zabraniti ili ne zabraniti prodaju piva u PET plastenkama.




Prošle je godine Duma, donji dom ruskog parlamenta, nakon diskusije započete još 2013. godine, prihvatila prijedlog uredbe kojom bi se zabranila prodaja alkoholnih pića s više od 4 % alkohola u PET plastenkama većima od pola litre. Uredba bi trebala stupiti na snagu od 1. siječnja 2016.


S druge strane, ruska vlada ne slaže se s tako "oštrim mjerama" protiv korištenja plastične PET ambalaže te od predlagatelja zakona traži da se iznesu "znanstveno provjerene činjenice" kako bi se našlo "uravnoteženo rješenje".

Drugo čitanje ovog prijedloga uredbe trebalo se je održati u svibnju ove godine, ali je odgođeno.

U međuvremenu je Anatoly Aksakov, vodeći parlamentarac u Dumi, pisao je vladi da treba započeti s primjenom uredbe o zabrani, ali predlaže da to bude od srpnja 2016., s time da bi se zabrana odnosila na sva alkoholna pića, bez obzira na sadržaj alkohola u njima, ali za plastenke od 1,5 litara i veće, a od 2020. uredba bi se proširila na sve plastenke od pola litre na više.



Aksakov, predsjednik gospodarskog odbora Dume zagovara postepeno uvođenje uredbe odnosno zabrane kako bi se vodilo računa i o interesima malih i srednje velikih pivara. Takvo postepeno uvođenje zabrane omogućilo bi kompanijama dovoljno vremena za restrukturiranje njihovih proizvodnih procesa. Međutim, i u njegovom odboru podijeljena su mišljenja oko ovog pitanja. Jedni zagovaraju puno kraće vrijeme uvođenje zabrane jer se proizvođači mogu puno prije prilagoditi, dok se protivnici uvođenja zabrane pozivaju na isto takvu uredbu u Kazakhstanu kojom prilikom je uništen veliki broj proizvođača piva i plastenki.

Ruski proizvođači piva složili su se prošle jeseni da se prestanu puniti alkoholna pića u PET plastenke veće od 1,5 litara od početka 2017. godine.

U srpnju ove godine, grupa Duminih parlamentaraca izvijestila je da su predložili novu verziju uredbe kojom se predviđa potpuna zabrana pakiranja alkoholnih pića u plastičnu ambalažu u cijeloj Rusiji već od siječnja 2016.


Napomena autora bloga:
Ovakve vijesti odnosno odluke uvijek čitam između redova. Uvijek se zapitam što je pozadina donošenja ovakve odluke. Zasigurno su tu u pitanju lobiji i lobiranja za neke interese - je li to borba protiv alkoholizma koji je u Rusiji iznimno veliki problem, ili je borba za još veći plasman PET plastenki na tržište? No, niti jedno, niti drugo neće se postići ovakvim zabranama.



Izvori:
Plastic and Rubber Weekly:
Russian MPs wrestle with PET beer bottles
Bloknot.ru: 820 2 ?;0AB8:>2>9 B0@5 A:>@> =5 1C45B
Animated flags


- 13:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #