Plastično je fantastično

ponedjeljak, 24.08.2015.

Čikaške zabrane

U Čikagu je od 1. kolovoza 2015. stupila na snagu Uredba koja djelomično uvodi zabranu korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. Uredba predviđa da su glavni trgovački lanci, površine veće od 930 m2, dužni osigurati višekratne ili reciklabilne vrećice od bilo kojeg materijala ili od kompostabilne plastike, a sve sa željom da se velike trgovačke lance, a zatim i kupce potakne na "ekološki prijateljsko ponašanje".

Manji lanci, koji imaju najmanje 3 trgovine uključiti će se u ovu Uredbu od iduće godine.

No, unatoč pedantnim američkim zakonodavcima, trgovci su već pronašli rupu u zakonu (izgleda da to nije svojstveno samo Hrvatima) i planiraju ponuditi kupcima deblje plastične vrećice besplatno, što je u skladu s navedenom uredbom koja predviđa da vrećice moraju biti višekratne, debljine najmanje 57 mikrometara (µm) te da se mogu koristiti najmanje 125 puta.

Čikaški najveći trgovački lanac Jewel-Osco izvijestio je da je uveo višekratne plastične vrećice koje mogu ponijeti do 10 kg i mogu biti upotrijebljene najmanje 125 puta. Nude kupcima više vrsta plastičnih vrećica, a početna cijena im je 10 US$ centi (oko 68 lipa). Nude se i papirnate vrećice kao i neplastične višekratne vrećice odnosno torbe po cijeni od 1,49 US$ (oko 10 kuna).

Neki drugi lanci zamijenili su plastične vrećice s papirnatima i nude kupcima veliki broj višekratnih torbi.

No, i Amerikanci se pitaju kakva je ekološka korist od ovakve uredbe. Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) (US Environmental Protection Agency) objavila je da su papirnate vrećice ekološki nepovoljnije od plastičnih, da se u procesu proizvodnje troši i zagađuje znatno više prirodnih resursa te da su energijski vrlo nepovoljne - velika potrošnja električne energije tijekom proizvodnje, te na kraju, da se u otvorenom okolišu jednako dugo raspadaju kao i plastične.

Ukazuje se da s jedne strane dolazi do povećanja debljine plastičnih vrećica - što znači (nepotrebno) veća potrošnja plastike (polietilena niske gustoće PE-LD ili polietilena visoke gustoće PE-HD), ali ipak dobro za povećati potrošnju plastike proizvedeno od sada jeftine američke sirovine. Nadalje sva ta veća potrošnja debljih vrećica znači i (nepotrebno) više plastike na otpadu (isto kao i u Europi, o čemu je dosta pisano na ovom blogu), a sve više u potrošnju ulaze papirnate vrećice koje su znanstveno i stručno dokazano ekološki nepovoljnije od plastičnih.

Prema anketama, prosječni američki kupac, u ovakvim situacijama planira svoje jednokratne plastične vrećice iskoristiti nekoliko puta, a zatim u njima baciti smeće. Baš onako kako je više puta na ovom blogu preporučeno.



Izvori:
Plastics Today:
Chicago latest to jump on plastic ban-wagon…sorta
Animated flags


- 09:04 - Komentari (5) - Isprintaj - #